Fundalul si cauzalitatea de fundal

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ieftimie Mirona
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fundalul si cauzalitatea de fundal. John Searle crede ca pentru a completa lista capacitatilor mintale ce fac cu putinta comunicarea, actiunea sociala si constructia faptelor sociale trebuie sa apelam la ideea de fundal si la cea de cauzalitate de fundal. Ideea de baza prin care putem explica ideea de fundal este urmatoarea: "starile intentionale functioneaza ca Fundal de capacitati care nu constituie in sine fenomene intentionale. Astfel, de exemplu, convingerile, dorintele si regulile nu determina decat conditii de satisfacere - conditii de adevar pentru convingeri, conditii de satisfacere pentru dorinte etc. - dat fiind un set de capacitati care in sine nu constituie fenomene intentionale" .

Cursuri similare:

Aceste capacitati non-intentionale ce alcatuiesc fundalul, ce stau la baza actelor intentionale, nu sunt inclinatii, dispozitii sau structuri cauzale generale, ci anumite structuri cauzale neurofiziologice. Evident, capacitatile non-intentionale ce alcatuiesc fundalul reprezinta o serie de efecte de nivel inalt ale functionarii anumitor structuri neurofiziologice. Relatia dintre fundal si starile intentionale este una de tip cauzal in sensul ca anumite structuri neurofiziologice cauzeaza anumite fenomene intentionale.

Pe de alta parte, starile intentionale produse drept efect al activitatii anumitor structuri neurofiziologice sunt fie stari constiente, fie stari potential constiente.
Care este argumentul de baza propus de Searle in favoarea existentei fundalului si, implicit, a cauzalitatii de fundal? Ganditorul american crede ca cel mai simplu argument in favoarea existentei si actiunii fundalului este faptul ca, de pilda, o propozitie considerata in semnificatia sa literala nu-si poate determina conditiile de adevar sau alte conditii de satisfacere, decat pe fundalul unor capacitati, dispozitii si priceperi care nu fac parte la modul explicit din continutul semantic al propozitiei .

De pilda, intelegerea semnificatiei unuia si aceluiasi cuvant folosit in propozitii diferite poate fi realizata prin apelul la o serie de priceperi ce tin de fundal si care nu sunt prezente la modul efectiv in continutul propozitiei. Astfel verbul "a taia" poate fi folosit nemetaforic in propozitii de genul urmator: "Sally a taiat tortul", "Billy a taiat copacul" sau "Croitorul a taiat stofa". Chiar daca verbul "a taia" din cele trei propozitii este acelasi, totusi conditiile de adevar, de satisfacere in general, ale celor trei propozitii sunt diferite.

Modalitatile in care trebuie sa interpretam cele trei propozitii sunt diferite: una este sa tai o bucata de stofa, altceva este sa tai un tort sau un copac; niciodata un om nu merge sa taie un tort cu foarfecele sau un copac cu cutitul. Totusi, nimic din ceea ce este formulat explicit in propozitie nu ne lamureste cum ar trebui sa interpretam corect propozitia data. Si, cu toate aceste, in cele mai multe cazuri, noi le interpretam corect. Explicatia lui Searle este simpla si face trimitere la capacitatile de fundal: "in fiecare caz dam o altfel de intelegere verbului desi semnificatia sa literala ramane constanta, fiindca in fiecare caz interpretarea noastra depinde de capacitatile noastre de fundal" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.