Fundamentarea deciziilor folosind testarea ipotezelor statistice

Trimis la data: 2008-12-29
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florescu Tania
Dimensiune: 460kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul de luare a deciziilor presupune analiza, judecarea si interpretarea evidentelor oferite de datele pe care le avem la dispozitie. Managerii trebuie sa fie pregatiti sa ia decizii privind actiunile viitoare pe baza informatiilor disponibile. Astfel ei emit ipoteze pe care le pot testa stiintific utilizand metodele si tehnicile statistice.
Testarea ipotezelor statistice reprezinta o alta modalitate, alaturi de estimatia pe interval de incredere, de a realiza inferenta statistica.

Cursuri similare:

Sute de produse noi sunt lansate in fiecare an. Dintr-o varietate de motive, multe dintre acestea nu reusesc sa cucereasca piata. De aceea, produsele care ajung in stagiul final de lansare pe piata sunt evaluate de specialistii in marketing, care doresc sa faca predictii asupra succesului produselor (cu alte cuvinte, cat de bine se vor vinde). Evident, informatii complete si sigure nu se pot obtine si atunci specialistii vor dori sa traga concluzii valide, pe baza datelor disponibile din cercetari partiale.

Sa presupunem ca un lant de magazine doreste sa vanda un nou produs lansat pe piata si spera sa aiba succes. Dupa o analiza financiara, specialistii determina ca, daca mai mult de 10% dintre potentialii cumparatori vor cumpara produsul, lantul de magazine va obtine profit. Un esantion aleator de clienti potentiali este selectat si persoanele sunt intrebate daca ar cumpara produsul. Procedeul de esantionare si de culegere a datelor este cunoscut, din capitolele precedente, iar parametrul reprezinta proportia clientilor care ar cumpara produsul. Testarea ipotezei statistice se refera, atunci, la a determina daca proportia cumparatorilor este mai mare de 10%.

In urma prelevarii unui esantion dintr-o populatie statistica, prin preAZluAZcrarea datelor provenite din sondaj se obtine un estimator al parametrului urmarit in populatia de origine. Se pune atunci problema in ce masura paraAZmetrul estimat pe baza rezultatelor sondajului asigura "credibilitatea" apreAZcieAZAZrilor facute asupra intregii colectivitati. Estimatorul este, asadar, o "pre-suAZpunere" asupra parametrului, deci o ipoteza statistica.

Nu este nevoie sa testam ipoteze statistice atunci cand stim totul despre un fenomen, ci doar cand exista incertitudine.
Ipoteza statistica este ipoteza care se face cu privire la paraAZmeAZtrul unei repartitii sau la legea de repartitie pe care o urmeaza anumite vaAZriabile aleatoare. O ipoteza statistica nu este neaparat adevarata. Ea poate fi corecta sau gresita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.