Fundamente ale managementului

Trimis la data: 2010-02-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_B
Dimensiune: 137kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile de management pot fi definite ca raporturile care se stabilesc intre componentii unui sistem si intre acestia si componentii altor sisteme in procesele previzionarii organizarii, coordonarii, antrenarii si control - evaluarii activitatii unitatii. (Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, Management pag.21.
Relatiile de management sunt analizate prin prisma a 3 abordari:
a. Abordarea social economica: relatiile de management depind de natura si modalitatile de existenta ale proprietatii asupra mijloacelor de productie, prin aceasta asigurandu-se aceleasi caracteristici economico-sociale esentiale unitatilor economice bazate pe aceeasi forma de proprietate.

Cursuri similare:

Consta in ansamblul proceselor de management prin care se stabilesc, pe baza calculelor si analizei economice, obiectivele principale ale intreprinderii, tinand cont de rezultatele obtinute in trecut, de situatia prezenta si de obiectivele care se doresc indeplinite in viitor. Raspunde la intrebarea: "Ce se poate si ce trebuie realizat in intreprindere avand la dispozitie anumite resurse?

"Desemneaza "ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si se delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor, precum si gruparea acestora pe posturi, formatii de munca, compartimente si atribuirea lor personalului, corespunzator anumitor criterii economice, tehnice si sociale, in vederea realizarii in cat mai bune conditii a obiectivelor previzionate" (Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, Management pag.25).Nevoile fiziologice sunt indispensabile pentru a supravietui: a manca, a bea, a dormi, a se proteja de frig si de caldura.

Ele reprezinta cele mai puternice, cele mai importante nevoi ale omului. Nevoia de siguranta: odata ce nevoile fiziologice sunt satisfacute, intervine nevoia si dorinta de a satisface nevoile de siguranta. Orice fiinta omeneasca are nevoie sa se simta protejata in fata oricarei amenintari a vietii. Daca traieste intr-o tara care se afla in razboi, de exemplu, se presupune ca aceasta necesitate nu este acoperita. Cu totii avem nevoie de securitatea casei si familiei.

Nevoia de dragoste si apartenenta: nimeni nu poate sa se realizeze ca persoana fara a fi dorit si acceptat de catre celelalte fiinte omenesti. Aici sunt incluse nevoia de prietenie, familie, apartenenta la un grup.
Nevoia de autorespect: fiecare fiinta umana are nevoie sa se respecte pe ea insasi si sa aiba o conceptie potrivita despre propria sa persoana. Este vorba aici de recunoasterea venita din partea altor indivizi dar si din respectul de sine, ce creeaza sentimentul de incredere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.