Fundamente economice ale investitiilor

Trimis la data: 2014-01-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Lucas
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
INVESTITIA - in sens practic este o achizitie de active mobiliare sau imobliare, corporale sau necorporale intreprinsa in vederea obtinerii de fluxuri ulterioare de lichiditati ptr.cresterea bogatiei celor care angajeaza resurse, in particular financiare, in acest scop.Dintre caracteristicile fundamentale simultane si complementare ale investitiilor,retinem: sunt optiuni sau succesiuni de optiuni ale investitorului-posesor de capital lichid sau in natura,posesor de know-how,detonator sau creator de idei de proiect; prima optiune este aceea intre consum si investitie,urmatorele referindu-se la :p

Cursuri similare:

Scopul fundamental al investitiilor :de a creste bogatia proprietarilor, si implicit a valorii intreprinderii, scopul imediat fiind mai particular:cresterea productivit.,diversificarea activitatilor,imbunatatirea condit.de munca (cresterea patrimoniului proprietarilor).Ptr.intreprindere invst.au ca finalitate cresterea activului fix si numai ca exceptie este asimilata investitiilor cresterea activului circulant (bani disponibili in casa si banci, soldul clienti,stocul de mat.prime).

cresterea NFR ca urmare a unor fuziuni, aporturi in natura, restructurari de active sau passive etc este si trebuie acoperita prin investitii corespunzatoare. Punctul de vedere contabil pune accentual pe aspecte cuantificabile si oarecum stabile in timp ca sip e conditii fixate conventional la nivelulsistemului contabil respective (durata si valoare in cele mai multe reglementari). La nivelul investitorului elementar, investitia apare doar ca una financiara, valoarea contabila fiind egalacu valoarea lichiditatilor plasate in titluri,depozite s.a.Pentru intermediarul financiar sumele vehiculate intre investitorul elementar sic el direct nu sunt investitii proprii.

De retinut ca ptr.contabilitate investitia este considerate ca o cheltuiala din care se obtinbunuri sau servicii ce vor fi exploatate pe durata mai multor cicluri(mai multi ani de regula) si care, in acelasi timp fac obiect al propietatii agentului respective. In sens juridic,invest.acopera achizitiile sau apropierea oricarora din elementele care pot constitui obiect al dreptului de proprietate,ca elemente ale unui patrimoniu (care formeaza capitalul unei persoane fizice sau juridice):

gospodariile rurale sau urbane, echipamentele productive,vehiculele,valorile imobiliare, banii, bunurile imateriale etc.Aceste bunuri si terenuri pot aduce sau nu venit,renta sau remunerare, plasarea de lichiditati sau de alta natura, achizitionarea lor fiind investitie in sens juridic ptr.cel ce o realizeaza.Cumpararea de obligatiuni,de ex. nu este investitie in sens juridic.
Sub aspect financiar, invest.reprezinta plasamente pe pitele financiare ale excedentelor de renta neconsumate de posesorul de capital financiar(acesta fiind mai degraba un sens restrictive).

In general orice investitie poate fi privita sub aspect financiar ca o cheltuiala sau resursa avansata care genereaza prin exploatare,venituri,economii,castiguri.Inchirierea ca si leasingul(credit-bail), din pct.de vedere financiar, apar ca modalitati de finantare a investitiilor, iar in sens contabil nu sunt investitii.Capitalul,in acceptiune financiara, este privit ca suma de bani care nu a fost consumata de proprietar si,care, plasata pe piata financiara,poate produce o renta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.