Fundamente teoretice ale integrarii economice

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 30
Autor: Polonia Anton
Dimensiune: 28kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de integrare economica se refera la eliminarea frontierelor economice intre tari, astfel incat existenta frontierelor nationale sa nu mai influenteze alocarea resurselor.Acesta este un deziderat foarte ambitios, deoarece frontierele nationale nu delimiteaza doar teritorii unde functioneaza legi si reglementari diferite si unde circula monede diferite (acestea putand fi, eventual, unificate), ci si spatii geografice caracterizate prin diferente de limba, cultura, obiceiuri. In functie de ipotezele formulate de diferitele studii, estimarile cu privire la impactul comprimant asupra schimburilor pe care il are inexistenta unei limbi comune ambilor parteneri indica o reducere a comertului bilateral cu 50-80%.

Cursuri similare:

Ordonarea este facuta in sensul crescator al gradului de integrare economica dintre partenerii la asemenea grupari.Unele dintre distinctiile operate de Balassa intre diferitele forme de integrare pe care le-a identificat ne apar in prezent artificiale, in sensul ca nu se regasesc in lumea reala. De aceea, clasificarea pe care o prefera autorii contemporani este putin diferita de a lui Balassa. Trebuie precizat ca nu exista o unanimitate de opinii cu privire la aceasta classificare si la caracteristicile definitorii ale elementelor sale.

1. Acord comercial preferential partial
- partenerii isi acorda reciproc un tratament comercial mai bun decat cel aplicat tertilor (tipic, taxe vamale reduse, eventual la nivel zero) pentru diferite bunuri care fac obiectul comertului reciproc
- regulile comerciale internationale, stabilite sub egida Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), nu permit existenta unor asemenea acorduri decat intre tari in curs de dezvoltare

2. Zona de liber schimb
- partenerii elimina (nu doar reduc) barierele comerciale (nu doar taxele vamale) care afecteaza cvasi-totalitatea comertului reciproc (nu doar o parte din acesta); aplicarea de restrictii asupra fluxurilor commerciale reciproce poate fi, totusi, permisa in cazuri exceptionale: masuri de salvgardare, restrictii din considerante legate de situatia balantei de plati externe
- fiecare parte isi pastreaza independenta formularea regimului comercial aplicabil tarilor nemembre

Desi s-au facut frecvent asemenea sustineri, nu exista nici o ratiune economica pentru care acordurile de liber schimb ar trebui incheiate doar intre tari cu un nivel comparabil de dezvoltare economica si prosperitate.

In schimb, este indeobste admis ca politicele comerciale aplicate de tarile membre tertilor trebuie sa fie relativ asemanatoare din punctul de vedere al restrictiilor impuse. Altminteri, exista un stimulent puternic pentru nemembri de a incerca sa isi livreze marfurile in intreaga zona de liber schimb utilizand teritoriul tarii membre cu cel mai scazut nivel de protectie, fenomen cunoscut sub numele de deviere de comert (trade deflection).

Pentru a il contracara, se recurge la asa-numitele reguli de origine: criterii care trebbie indeplinite de bunurile schimbate intre tarile membre pentru a fi considerate originare din tarile membre ale zonei de liber schimb si, deci, eligibile pentru tratamentul preferential.

3. Uniunea vamala
- zona de liber schimb ai carei membri au o politica comerciala comuna fata de terti:
• tarif vamal comun
• masuri netarifare comune de protectie fata de terti (masuri de salvgardare, antidumping si compensatorii)
• negocierea si incheierea in comun de acorduri comerciale cu tarile terte

- desi nu mai este nevoie (ca in cazul zonelor de liber schimb) de reguli de origine (a caror indeplinire trebuie verificata la frontiera fiecarei tari membre), controalele vamale la frontierele dinre membrii unei uniuni vamale raman, pentru a permite
-- aplicarea de restrictii intre statele membre in circumstante exceptionale
-- colectarea de date statistice

Veniturile din incasarea taxelor vamale sunt, de regula, considerate venituri comune sau sunt distribuite intre membri potrivit unei chei de repartitie predeterminate; altminteri, ar fi favorizate din motive legate de simple coincidente geografice, anumite tari in detrimentul altora (e.g., Belgia si Olanda ar incasa taxele vamale aferente importurilor substantiale destinate pietei Germanici doar din cauza importantei porturilor Anvers si Rotterdam).

Cele trei stadii de integrare economica mentionate mai sus se refera, de regula, doar la circulatia internationala a bunurilor, fiind considerate a constitui forme de integrare superficiala.

Cel mai frecvent intalnit tip de grupare integrationista superficiala este acordul de liber schimb, care reprezenta 72% din acordurile notificate la OMC in martie 2002. Acordurile preferentiale partiale reprezentau alte 19% din notificari, iar uniunile vamale - doar 9%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.