Fundamentele organizationale ale sistemelor informationale

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rafael_M
Dimensiune: 111kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O organizatie este o structura sociala formala, stabila care primeste resurse de la mediul socio-economic si le prelucreaza pentru a produce anumite iesiri (produse sau servicii). Aceasta definitie tehnica presupune capitalul si munca drept factori fundamentali de productie. Organizatia transforma aceste intrari in produse si servicii printr-un proces de productie.
Produsele si serviciile sunt consumate de mediu in schimbul furnizarii altor intrari. Organizatiile sunt entitati formale legale cu reguli si proceduri care trebuie respectate. Ele pot fi privite si ca structuri sociale, deoarece reprezinta o colectie de elemente sociale.

Cursuri similare:

Din punct de vedere comportamental, o organizatie reprezinta o colectie de drepturi, privilegii, obligatii si responsabilitati bine echilibrate pe parcursul unei perioade de timp.
Definitia tehnica este focalizata asupra influentelor pe care modificarile tehnologice (deci si progresele tehnologiilor informatiei si ale comunicatiilor, IT&C) le au asupra mediului in care intrarile sunt transformate in iesiri.

In cazul definitiei comportamentale, construirea sau reconstruirea sistemului informatic al organizatiei presupune mai mult decat o noua configuratie a statiilor de lucru (workstations) sau o noua aplicatie informatica .
Organizatiile, in general, pot fi de tip structura antreprenoriala, tip birocratic, tip masina birocratica cu diviziuni, tip masina birocratica profesionala si de tip adocratie.

Organizatiile cu structura antreprenoriala sunt de mica amploare, de regula firme mici cu structuri simple si conduse de un antreprenor. Un exemplu de astfel de organizatie este o croitorie.
Organizatiile de tip birocratic (bureaucracy) sunt organizatii formale, de dimensiuni medii, cu o diviziune clara asupra muncii, cu proceduri si reguli de lucru prestabilite si un proces de luare a deciziei impartial, cu promovarea angajatilor pe baza calificarilor tehnice si a profesionalismului.

Acest tip de organizatie are ca principale caracteristici ale managementului: o echipa centralizata de management, un proces de management centralizat si un proces de luare a deciziei centralizat. Un exemplu de astfel de tip de organizatie este firma Softwin SA.
Organizatiile de tip masina birocratica cu diviziuni prezinta combinatii de masini birocratice multiple, fiecare realizand produse sau servicii distincte, toate conduse de un cartier general central. Se pot da aici ca exemplu firmele Microsoft.

Organizatiile de tip masina birocratica profesionala se bazeaza pe cunostinte, iar produsele si serviciile depind de cunostintele specialistilor. Acest tip de organizatie este dominat de sefi de departamente cu o slaba autoritate centrala. La acest tip de organizatie se poate ca exemplu firma de impresariat artistic.
Adocratiile (adhocracy) sunt organizatii de forta majora create pentru a rezolva situatii de moment si care trebuie sa raspunda unor schimbari rapide ale mediului socioAZeconomic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.