Fundamentele stiintei marfurilor

Trimis la data: 2009-04-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 94
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta Grosu
Dimensiune: 127kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Disciplina "Fundamentele stiintei marfurilor" este una dintre disciplinele fundamentale ale invatamantului economic, care se ocupa de studierea proprietatilor marfurilor in stransa legatura cu calitatea lor.
Disciplina se mai numeste "Bazele merceologiei". Etimologic, termenul de merceologie deriva de la cuvantul latin merx = marfa (mercis = al marfii) si cuvantul grecesc logos (stiinta, cunoastere). Corespondente lingvistice in alte limbi sunt: study of commodities (engleza), warenkunde (germana), merceologia (italiana), tovarovedenie (rusa), connaissance des marchandises (franceza).

Cursuri similare:

In lucrari stiintifice recente se formuleaza diferite definitii ale Merceologiei, dintre care se pot retine urmatoarele:
Merceologia este stiinta care studiaza marfurile, atat cele materiale, cat si cele fara continut material, in toata varietatea si complexitatea problematicii lor (I.Schileru).Merceologia este stiinta cercetarii tehnico-economice a marfurilor din punct de vedere al utilitatii si calitatii, prin prisma necesitatilor si a eficientei economico-sociale (V. Dinu, M. Negrea).

Merceologia este o disciplina cu caracter tehnico-economic, care se ocupa de studierea proprietatilor marfurilor in stransa legatura cu calitatea lor. Merceologia integreaza notiunile de calitate, utilitate, necesitate, eficienta economico-sociala. O definitie cuprinzatoare a merceologiei o desemneaza ca fiind stiinta cercetarii tehnico-economice a produselor intr-o conceptie integratoare a utilitatii si calitatii, raportata la necesitate si eficienta economica si sociala.

Marfa, ca obiect al schimburilor economice si produs al muncii, reprezinta unitatea a doi factori: valoarea si valoarea de utilizare (intrebuintare). Marimea valorii este determinata de valoarea materiei prime si auxiliare, uzura aparatelor si utilajelor, timpul de munca, valoarea ambalajelor etc. si se exprima prin pret. Valoarea de utilizare a marfii reprezinta modul cum marfa satisface anumite nevoi ale omului. Merceologia studiaza numai valoarea de utilizare a marfurilor, adica gradul sau nivelul in care marfurile satisfac anumite nevoi de consum prin sortimentul si calitatea lor.

Merceologia are un caracter complex, dinamic si practic. Caracterul complex al merceologiei este determinat de faptul ca continutul acesteia a fost orientat constant spre marfa si problematica marfii in toate ipostazele sale, determinate de modificarile complexului de nevoi la nivelul productiei de marfuri comercializabile, materiale si imateriale (servicii, informatii, asistenta, consultanta etc.).

Merceologia acopera, asa dar, o problematica extrem de vasta, nucleul sau fiind constituit de obiectul schimburilor economice - marfa.
Evolutia societatii umane a introdus mutatii la nivelul comportamentului consumatorului de produse si servicii. Aceste mutatii au determinat adaptarea permanenta a productiei si comertului, implicit mentinerea in realitatea cotidiana a cunostintelor ce constituie fundamentul disciplinei, demonstrand astfel caracterul dinamic al merceologiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.