Fundamentele teoretice despre comertul electronic

Trimis la data: 2010-11-04
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 104
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustina_U
Dimensiune: 5197kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comertul electronic a evoluat semnificativ si s--a devenit in cadrul companiilor de-a lungul anilor. Aparitia computerizarii distribuite geografic, in anii '50, a fost insotita de partajarea datelor electronice intre calculatoare in scopuri comerciale.
Totusi, in fazele incipiente ale computerizarii, toate formatele de date erau speciale (inchise). Aceasta insemna ca sistemele erau inchise, cu alte cuvinte aplicatiile software ale unui producator nu erau apte sa comunice cu calculatoare ale unui alt producator.

Cursuri similare:

Aceasta a facut dificila adoptarea acestor tehnologii ca standarde comerciale.Prima utilizare a comertului electronic a aparut la inceputul anilor '70, odata cu transferul electronic al fondurilor (EFT - Electronic Fund Transfer). Aceasta a permis bancilor sa transfere sume mari de bani intre ele si datele aferente cu afacerile asociate prin retele securizate, la fel ca si un un formular EFT care permite angajatorilor sa-si plateasca angajatii direct in conturile bancare ale acestora. Aceeasi tehnologie este de asemenea utilizata cu cardurile de debit. Cele mai multe plati facute de catre Guvernul Federal al SUA au fost efectuate prin EFT.

Spre sfarsitul anilor '70, a aparut un nou model in computerizarea afacerilor, schimbul reciproc de date electronice (EDI - Electronic Data Interchange). EDI permite companiilor sa schimbe documente comerciale standard cum ar fi formulare de comanda cu furnizorii.EDI a operat pe o retea intretinuta privat care a fost dedicata exclusiv acestui sistem. De fapt, multe companii mari detineau retelele lor private care erau deschise partenerilor de afaceri pentru schimbul de informatii. Aceste retele sunt numite retele cu valoare adaugata (VANs - Value Added Networks).

VANs erau de obicei utilizate pentru a facilita comunicarea dintre companiile din aceeasi ramura industriala . Au devenit o solutie foarte utilizata in anii '80.
Tehnologia EDI a redus mult costurile atat pentru producatori cat si pentru detailisti. De asemenea a imbunatatit practicile de cumparare. Totusi, datorita costurilor implementarii si a problemelor de incompatibilitate dintre variantele EDI, nu s-a realizat niciodata cu adevarat penetrarea scontata pe piata a acivitatilor de comert electronic .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.