Fuziunea intreprinderilor

Trimis la data: 2010-07-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_S
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Romania fuziunea este reglementata de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, care prezinta coordonatele principale privind operatiunile de fuziune.
Relativ recent, Ministerul Finantelor Publice - ca organ care reglementeaza contabilitatea in Romania, prin Ordinul nr.1078/2003 a elaborat norme metodologice privind fuziunea, divizarea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale. Ulterior acest ordin a fost abrogat de OMFP 1376/2004, care reglementeaza in prezent tratamentul contabil si fiscal a operatiunilor de reorganizare a intreprinderilor.

Cursuri similare:

Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati care au hotarat fiecare in parte, se reunesc pentru a forma o singura societate.Societatea nou formata poate lua nastere prin doua modalitati : absorbtie si contopire.
Fuziunea prin absorbtie se realizeaza atunci cand o societate, numita societate absorbanta, absoarbe una sau mai multe societati, numite societati absorbite.In cazul fuziunii prin absorbtie, societatea comerciala care absoarbe dobandeste toate drepturile si obligatiile societatii comerciale pe care o absoarbe.

Fuziunea prin contopire se realizeaza atunci cand doua sau mai multe societati hotarasc infiintarea unei societati noi prin transmiterea elementelor de activ si pasiv societatii nou infiintate.In cazul fuziunii prin contopire drepturile si obligatiile societatilor comerciale care isi inceteaza existenta trec asupra societatii nou infiintate.Operatia de fuziune a societatilor comerciale are ca efect dizolvarea, fara lichidarea societatilor care isi inceteaza existenta, si transmiterea tuturor elementelor de activ si pasiv catre societatea beneficiara.

In conditiile in care economia de piata a Romaniei este destul de "tanara", operatiunile de fuziune nu au fost des intalnite, cauza pentru care experienta companiilor este destul de mica.Dupa experienta altor tari, o fuziune se desfasoara dupa un scenariu destul de lung.
Inaintea fuziunii propriu-zise se distinge o etapa pregatitoare care comporta doua faze :
1. faza de cunoastere, studiere si negociere;
2. faza reglementata in care partile intocmesc si semneaza proiectul de fuziune.

Prima faza, cea de cunoastere, studiere si negociere are un caracter secret, mai ales la societatile cotate, pentru a nu produce perturbatii pe bursa.Aceasta faza comporta pregatiri in cadrul fiecarei societati si negocieri intense cu societatile interesate.
Negocierile se poarta in special pentru evaluarea aporturilor si fixarea paritatii de schimb.In aceasta etapa societatile sunt diagnosticate financiar, se fac analize de piata si strategii de comercializare, iar in functie de rezultatele acestora se decide daca fuziunea este oportuna sau nu.

Daca fuziunea se considera oportuna urmeaza faza reglementata, unde societatile urmeaza un calendar de fuziune si semneaza proiectul de fuziune.Proiectul de fuziune este documentul principal pe baza caruia se desfasoara ulterior operatiile financiare si contabile angajate de intreprinderile implicate in procesul de fuziune.
Proiectul de fuziune este redactat sub semnatura privata si este supus publicitatii interne(actionarii intreprinderilor care fuzioneaza) si externe(Bursa, Oficiul Registrului Comertului, etc).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.