Gandire - Memorie - Invatare

Trimis la data: 2010-09-02 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oana Lazar Dimensiune: 78kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Experimentele realizate pe pisici constau in introducerea pisicilor in cutii si observarea incercarilor acestora succesive de a iesi din cutie. A fost masurat timpul necesar fiecarei incercari. La prima incercare, pisica abordeaza o varietate de strategii si va reusi intamplator, lovind obiectele din jur. Reusita pare accidentala, cel putin la inceput. Ulterior, pisica scapa din cutie din ce in ce mai repede si sistematic. Principiul care conduce animalul: principiul incercarii si al erorii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Thorndike a pus accentul pe succes, considerand ca succesul unei miscari corecte a cauzat invatarea. De aici el deduce legea efectului: efectul unei actiuni corecte duce la succes, ceea ce intipareste miscarea.El propune legea propagarii efectului: actiunile insotite de succes vor tinde sa se fixeze, iar actiunile cu esec vor fi eliminate.
Acest gen de rezolvare a problemelor se bazeaza pe datele experientei si poate fi integrata in analiza de tip ascendent (de fapte).

Ilustrativ pentru abordarea descendenta este modelul propus de Wolfgang Kohler: modelul gestaltist al intuitiei (insight).In anii '20, Kohler a studiat comportamentul animalelor in insula Tenerife (arhipelagul Azorelor). El a fost ghidat de catre conceptia gestaltista conform careia perceptia este rezultatul organizarii campului perceptiv si ca perceptia rezulta din principiul pregnantei. In conceptia gestaltista se impun forma, obiectul, iar perceptia rezulta din confruntarea celor 3 elemente:campul fizic (insusirile fizice);campul neurologic (activitatea neuronala);campul psihologic (se instituie intre celelalte doua campuri).

Deci, perceptia este rezultanta legilor organizarii. Conceptia gestaltista a extins aceste legi asupra gandirii, considerand ca si rezolvarea de probleme este rezultatul unei organizari ce se produce in campul perceptiv.Bazandu-se pe aceasta conceptie, Kohler si-a desfasurat cercetarile pe cimpanzei.Descriere experiment:Cimpanzeul era inchis intr-o cusca si de tavanul custii era atarnat un ciorchine de banane la care el nu putea ajunge. Acesta va realiza repetate incercari de a lua bananele, dar nu va reusi.

Experimentatorul introduce in cusca 1-2 cutii de lemn si constata ca cimpanzeul utilizeaza cutia pentru a ajunge sus, ba chiar le utilizeaza pe amandoua (suprapuse). Kohler considera ca actul inteligent se produce atunci cand obiectul-scop (banana) si obiectul-mijloc (cutia) intra in acelasi camp perceptiv. Organizarea elementelor campului perceptiv pentru a intra in actiune in acelasi moment se numeste intuitie (iluminare).

1.2 Variabilele experimentale in studiul gandirii si rezolvarii de probleme

Variabila dependenta tine de:
1.tipul de mijloace utilizate de subiect in rezolvarea problemelor (unii prefera figura)
2.timpul necesar subiectii au nevoie de timpi diferiti pentru a rezolva o problema
3.procentajul de subiecti care au rezolvat corect problema
Obs.: intre timpul necesar si procentaj exista o relatie invers proportionala: daca un numar mai mare de subiecti nu fac fata problemei, atunci ei o vor rezolva intr-un timp lung.

4. calitatea rezolvarii: in situatia in care avem probleme care se preteaza la mai multe solutii, putem evalua calitatea solutiei si sa le amplasam pe o scala a calitatii solutiilor.Multi cercetatori sunt tentati sa utilizeze toate variabilele dependente intr-o maniera convergenta desi intre acestea nu exista mereu relatii semnificative.

Exemplu: in studiul relatiei timp (viteza)-calitate se constata ca in rezolvarea problemelor de gandire, subiectii acorda mai multa importanta calitatii decat timpului pentru ca ei simt ca ar fi considerati prosti daca nu ar rezolva corect.In relatia timp-calitate sunt implicati factori de stil cognitiv: fiecare dintre noi are un stil cognitiv ca rezultanta sintetica a experientelor, a relatiei cognitie-motivatie.

Solutia este observatia atenta a subiectilor si un scurt interviu care sa surprinda stilul cognitiv al acestora, putandu-se astfel explica pertinent conduita.In activitatea practica a psihologului, relatia timp-calitate are o importanta majora, pentru ca psihologul da un aviz (apt / inapt). De aceea psihologul se orienteaza dupa tipul de subiecti si tipul de orientare al profesiunii.In situatiile in care psihologul practician se confrunta cu o expertiza psihologica, el va trebui sa-si construiasca etaloane diferite pentru timp si pentru calitate si sa transforme valorile brute in note T standardizate. Doar asa sunt posibile comparatii si alegeri.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.