Gandirea economica preclasica

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_T
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Doctrina economica constitue un sistem de teorii economice, avand in centru o idee principala care le consolideaza. Fiecare doctrina economica propune un anumit mod de comportament al statului in economie. Termenul doctrina vine din latinescul "doctrina" si inseamna invatatura sau intr-o acceptiune mai larga conceptie despre societate.

Cursuri similare:

Paradigma economica - totalitate a viziunilor unui grup de economisti privind obiectul de studiu al stiintei economice, metodologia de cercetare si politicile economice recomandate;
Scoala economica - reprezinta un numar de adepti ce activeaza in cadrul unei paradigme;Curentul economic - reprezinta un ansamblu de teorii, ideologii si doctrine economice care explica si promoveaza un anumit gen de viata economica, dar de pe pozitiile si interesele anumitor grupuri sau forte sociale.

Curentele economice dominante timp indelungat in gandirea economica au primit denumirea de megatendinte economice. Pot fi delimitate patru megatendinte majore: liberala, dirijista, institutionala si sociala, desi mai des sunt enumerate doar doua: liberala si dirijista.
Periodizarea istorie gandirii economice.
In periodizarea istorie gandirii economice s-au constituit doua mari criterii: al istoricitatii si al compatibilitati cu stiinta.

Primele manifestari ale gandiri economice au aparut cu circa patru milenii in urma in tarile Orientului Antic (China, India, Mesopotania, Egipt) si apoi in Grecia si Roma Antica. Primele sisteme spirituale de gandire relativ inchegate despre societate au fost marile doctrine religioase, budismul, confucianismul, islamismul si crestinismul.
Egiptul Antic.

Egiptul antic a fost una din primele tari pe teritoriul careia in mileniul IV i.e.n. s-a format statul, ce a condus la aparitia a trei departamente de baza - financiar, militar si al lucrarilor publice ( ele fiind necesare pentru reglarea nivelului apelor Nilului si constructiei obiectelor de cult).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.