Gandirea economica premoderna

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Nina_B
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru o mai buna si mai exacta intelegere a tabloului ideatiei economice contemporane, dar si a dinamicii confruntarilor de idei caracteristice momentului istoric actual, se cere, din punct de vedere teoretic, o trecere in revista a principalelor modele teoretice pe care constiinta economica istorica le-a conformat, in incercarea omului de a stabili si intelege principalele regularitati, devenite mai apoi, in termenii teoriei, legile economice explicative si definitorii pentru o realitate economica sau alta.

Cursuri similare:

Documentele istoriografice accesibile in ultimele cinci mii de ani subliniaza preocuparea constanta a omului de a descifra tainele unei realitati create chiar de el insisi, o realitate inexistenta inainte de aparitia omului pe Pamant, si care se dezvolta de atunci dupa reguli si legi pe care constiinta stiintifica le descopera si formuleaza in cadrul unor modele teoretice care incearca sa redea in termeni logici cat mai exacti, procesele dinamicii economice respective.

Este "drama" oricarui efort teoretic de a se confrunta, de cele mai multe ori imediat ce modelul logic-rational este definitivat, cu o realitate care, desi a servit drept model practic pentru o teorie aproape perfecta, deja nu mai corespunde acestuia. Realitatea, in general, si, in acest caz, realitatea economica, mai ales, se caracterizeaza printr-o graba ireparabila catre o finalitate greu de intrevazut. Astfel ca, realitatea deja depaseste modelul gata structurat, in chiar acest moment al intelegerii. Poate ca acesta este si motivul pentru care gandirea economica este intr-atat de neobosita, iar procesul cercetarii si intelegerii vietii si realitatii economice atat de lipsit de tihna!

Peisajul istoriei cunoasterii teoretice ofera o departajare semnificativa a istoriei economice in doua mari perioade.
Aparitia reflectiei teoretice economice se caracterizeaza printr-un limbaj prestiintific. Momentul acestei aparitii se pierde in timpuri imemoriale, dar poate fi fixat undeva in urma cu mai multe mii de ani, iar ca teritoriu geografic se circumscrie Orientului Apropiat - Egiptul, Babilonul, Israelul -, orientului Mijlociu - Persia -, si Orientului Extrem - India, China, Japonia.

Aceasta perioada destul de neclara sub aspect istoric, imprecisa ca modelare teoretica, transmite vremurilor moderne concepte generale organizatorice, conformatoare. "Codul lui Hammurabi", elaborat in mileniul al II-lea i.H., contine informatii esentiale despre structurile organizatorice politice ale statului babilonian sclavagist si despre masurile administrative si juridice de consolidare a proprietatii private, intre care proprietatea imobiliara, a sclaviei, masuri privitoare la dreptul muncii, dreptul comercial, semnaland, intre altele, si momentul aparitiei "muncii salariate".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.