Garantiile reale in dreptul civil

Trimis la data: 2010-01-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_D
Dimensiune: 82kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mijloacele juridice speciale de garantare a obligatiilor sunt recunoscute numai unor creditori, fiind diferite de cele pe care le poate utiliza orice creditor in limitele dreptului de gaj general.
Notiunea de garantie este analizata aprofundat, valorificandu-se felul in care aceasta a fost conturata de doctrina juridica romana si straina. In orice raport juridic obligational creditorul urmareste executarea obligatiei de catre debitorul sau, aceasta constituind, de fapt, ratiunea oricarei obligatii, de a fi executata. Creditorul este interesat ca obligatia debitorului sa poata fi realizata, sa inlature orice risc de insolvabilitate a debitorului, situatie in care el ar fi prejudiciat. Insolvabilitatea presupune ca datoriile debitorului, (pasivul sau) sunt mai mari decat activul acestuia.

Cursuri similare:

Asigurarea executarii datoriei de catre debitor se poate realiza in principiu pe doua cai si anume: pe de o parte legea stabileste o garantie generala in favoarea tuturor creditorilor fara ca acestia sa faca acte juridice prealabile in acest sens si, pe de alta parte, legea creeaza cadrul juridic necesar, la indemana creditorilor pentru ca acestia sa-si poata construi garantii in limitele permise de lege.

Din prima categorie de garantii face parte cea prevazuta de art. 1718 C.civil respectiv dreptul de gaj general al creditorilor chirografari sau obisnuiti. Potrivit textului citat "oricine este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare". Acest gaj general este un gaj comun, el fiind constituit in egala masura in favoarea tuturor creditorilor, indiferent de valoarea creantei lor sau de data cand s-a nascut ori a devenit scadenta.

De aici rezulta si pozitia de egalitate a creditorilor fata de bunurile ce constituie patrimoniul debitorului si sunt supuse executarii silite. Fiind situati pe o pozitie de egalitate, in masura in care valoarea pasivului debitorului depaseste pe aceea a activului, creditorii, in baza pozitiilor lor neprivilegiate, de egalitate, vor fi indestulati proportional cu valoarea creantei lor scadente. Acest principiu rezulta din continutul textului art.1719 C.civil conform caruia bunurile unui debitor servesc spre asigurarea comuna a creditorilor sai si pretul lor se imparte intre ei prin analogie sub conditia ca intre debitori sa nu existe cauze legitime de preferinta.

Creditorul interesat de asigurarea unei executari neintarziate a obligatiei si pentru a inlatura consecintele inactiunii acestuia, are la indemana mijloace procesuale adecvate, cum sunt actiunea oblica sau subrogatorie, actiunea pauliana sau revocatorie, dreptul de a cere executarea silita asupra bunurilor aflate in patrimoniul debitorului la data urmaririi.De asemenea, creditorii au si alte posibilitati juridice pentru a-si asigura realizarea creantelor, cum ar fi solidaritatea si indivizibilitatea.

Dar exista anumite mijloace juridice care exced sfera de aplicare a gajului general al creditorilor chirografari si care inlatura egalitatea dintre creditori; acestea poarta numele de garantii.
In literatura juridica, garantiile sunt definite ca fiind acele mijloace juridice care confera creditorului garantat unele prerogative suplimentare prin pozitionarea prioritara fata de ceilalti creditori si posibilitatea ca in caz de neexecutare din partea debitorului sa poata urmari pe o alta persoana, care s-a angajat sa execute ea obligatia ce revenea debitorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.