Gastronomie

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 6.39 / 10
Downloads: 143
Autor: Cetatui Dan
Dimensiune: 24kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In mentinerea vietii - rezultatul unor functii de baza comune tuturor organismelor biologice - o importanta deosebita o are actul alimentar, prin care organismele vii procura, pregatesc, consuma si metabolizeaza hrana pentru a realiza stabilitatea si dezvoltarea lor.Alimentatia umana pastreaza o parte din caracteristicile de mai sus dar este diferita si mai evoluata decat a altor vietuitoare. O alimentatie echilibrata furnizeaza cantitati corespunzatoare de nutrienti pentru energie, crestere, intretinerea si reglarea proceselor metabolice. In concordanta cu sanatatea organismului, acesta trebuie sa aiba cantitatea necesara de nutrienti prezenti in alimente, fara excese sau lipsuri.

Cursuri similare:

Intr-o definitie foarte generala, alimentele sunt produse naturale, preparate industrial, pe care oamenii le consuma pentru hrana sau pentru placerea lor.Termenii "hrana" si cuplul "placere-savoare" definesc doua calitati fundamentale ale alimentelor: valoarea nutritiva si proprietatile organoleptice.

Substantele chimice cu aport energetic sunt bine cunoscute si caracterizate ca structura chimica, functie biochimica si fiziologica si, deci, li se poate aprecia valoarea nutritiva. Substantele calorigene sunt limitate la protide, lipide si glucide. Asociind acestora provitaminele, vitaminele, unele peptide, acizii grasi si aminoacizii esentiali, alaturi de substantele minerale, rezulta tabloul general al componentelor ce dau valoarea nutritiva a alimentelor. Pe baza datelor de compozitie, se fac evaluari calitative si cantitative asupra valorii nutritive a produselor agroalimentare si a alimentelor ce nu implica regimuri tehnologice severe.

Aprecierea valorii nutritive a alimentelor dispune de numeroase date oferite de chimie si stiintele complementare, pentru a prevedea echivalentul energetic, inocuitatea, conservabilitatea si caile posibile de transformare chimica, biochimica si microbiologica a lor.Cel de al doilea termen, proprietatile organoleptice, apare ca efect al contactului nemijlocit dintre aliment si organele senzoriale ale consumatorului; de aceea este mai greu de incadrat in tipare de control si standardizare.

Aceste proprietati se refera, in principal, la aspect, miros, gust, culoare, limpiditate, consistenta si altele. Intensitatea, calitatea si valoare efectelor senzoriale depind de acuitatea organelor de simt, de profesie, de starea fizica si fiziologica a consumatorului, dar, mai ales, de traditiile culinare pentru prepararea unor produse specifice prin compozitie, reteta si adaosuri.

Aspectul si consistenta alimentelor sunt doua calitati ce se regleaza usor prin mijloace tehnologice cum ar fi: colorare, texturare, ornare, glazurare, confiere, expandare, cristalizare etc. Caile si mijloacele pentru realizarea acestor deziderate sunt numeroase si asupra lor se va reveni pe parcurs.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.