Generalitati si compartimentele lichidiene

Trimis la data: 2013-11-25
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Plasma este component fara cellule a sangelui . Intre plasma si LI exista un schimb permanent de substante desfasurat prin porii membrane capilare.
Volumul sanguine - sangele contine atat LEC( plasma) cat si LIC (lichidul din interiorul hematiilor). Volumul sanguine la adult este aproximativ 7% din greutatea organismului insemnand cca 3-5 l. Cantitatea este importanta pentru ca intervine in controlul dinamicii cardiovasculare.
Compozitia LEC si LIC
Compozitia ionica a plasmei este similara cu cea a LI. Compozitia LEC este reglata in special de rinichi.

Cursuri similare:

Masurarea volumului diferitelor compartimente lichidiene ale organismului
Principiul dilutiei, substante indicatoare
Volumul unui corp lichidian poate fi masurat prin introducerea unei substante indicatoare in compartimentul respective urmata de dispersia omogena a acestei substante in intregul volum lichidian dupa care se analizeaza gradul de dilutie.
Reglarea schimburilor lichidiene si a echilibrului osmotic intre LIC si LEC

Distribuirea lichidului intre compartimentul intracellular si extracellular este determinat de efectul osmotic al solvantilor cu molecula mica. In special ionii de sodium , Cl care isi exercita influenta de o parte si de alta a membrane celulare.
Principiile de baza ale osmozei si presiunea osmotic
Osmoza reprezinta difuzia apei printr-o membrane cu permeabilitate selective care separa 2 compartimente, sensul fiind de la compartimentul care contine Solutia mai diluata (concentratia crescuta a apei) spre compartimentul care contine Solutia mai concentrate( concentratie scazuta a apei)

Relatia dintre presiunea osmotic si osmolaritate
Presiunea osmotic a unei solutii este direct proportional cu concentratia de particule osmotic- active din Solutia respective. Aproximativ 80% din osmolaritatea totala a lichidului interstitial si a plasmei se datoreaza ionilor de sodium si clor. In cazul LIC aproximativ jumatate din osmolaritate se datoreaza ionilor de K.

Osmolaritatea totala a fiecaruia dintre cele 3 compartimente este de aproximativ 300 miliosmori/l. Intre LIC si LEC este mentinut echilibrul osmotic. Cand intre LIC si LEC nu exista echilibru osmotic este generate o forta care deplaseaza apa prin membrane celulara.
Difuzia transmembranara se realizeaza atat de rapid incat orice diferenta de osmolaritate intre aceste 2 compartimente este corelata in cateva secunde-minute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.