Genetica

Trimis la data: 2015-04-27 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 123 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: adela91 Dimensiune: 1340kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Genetica este stiinta biologica a carei obiect de studiu il constituie ereditatea si variabilitatea organismelor, stabilind mecanismele care asigura conservarea informatiei genetice precum si cele ale modificarii ereditare.
Anul aparitiei geneticii ca stiinta este 1865, cand GREGOR MENDEL a emis primele legi ale ereditatii.
Denumirea de genetica a fost introdusa de BATESON la Congresul de genetica din anul 1906.

Ereditatea, ca obiect de studiu a geneticii reprezinta insusirea descendentilor de a mosteni de la parinti caracteristici asemanatoare. Gena este definita ca particula materiala a ereditatii localizata in cromozom si care conditioneaza formarea uneia sau mai multor caractere sau insusiri. Totalitatea genelor unui organism viu (cele nucleare) reprezinta genotipul. Totalitatea genelor din cadrul unui set haploid de cromozomi, transmise ca o unitate de la unul din parinti reprezinta genomul.

Felul de a fi a unui individ ca mod de manifestare a genotipului, in interactiune cu conditiile de mediu reprezinta fenotipul. Notiunile de genotip si fenotip au fost introduse de JOHANSEN in 1909 (PANFIL, 1980).
Variabilitatea ca cel de al doilea obiect de studiu a geneticii, reprezinta insusirea organismelor vii, cu diferite grade de inrudire, de a se deosebi intre ele. In natura nu exista doi indivizi identici. Chiar si gemenii uniovulari nu sunt identici din punct de vedere genetic, ei manifestand profile imunologice diferite, constituite in primele sase luni de viata (BOTEZ, 1991).

Ramurile geneticii si metodele de cercetare utilizate
Genetica formala sau genetica clasica, studiaza legile ereditatii descoperite de GREGOR MENDEL (transmiterea in descendenta a caracterelor determinate de gene plasate pe cromozomi diferiti) si THOMAS HUNT MORGAN si colaboratorii sai (transmiterea in descendenta a caracterelor determinate de gene plasate pe aceiasi pereche de cromozomi).

In studiul mecanismelor ereditatii genetica a utilizat metode de lucru si baze de date oferite de alte stiinte. Din imbinarea acestora, au luat nastere numeroase ramuri ale geneticii, dintre care mentionam:
Citogenetica, care studiaza structurile celulare cu rol genetic.
Radiogenetica, studiaza efectele radiatiilor asupra bazei materiale a ereditatii.Genetica moleculara, studiaza ereditatea la nivel molecular, biochimic.Genetica populatiilor, studiaza structura genetica a organismelor vii, precum si factorii care modifica structura populatiilor.

Genetica ecologica, studiaza procesele de adaptare a populatiilor naturale la mediul lor de viata.Genetica cantitativa, studiaza legitatea variabilitatii caracterelor, prin aplicarea metodelor matematice la studiul variabilitatii.Genetica umana, cu rol major in prevenirea, combaterea si tratarea bolilor ereditare la om.
Genetica fiind o disciplina experimentala, dezvoltarea ei a fost conditionata de metodele si posibilitatile de cercetare proprii, dar si de altele specifice altor discipline, de care genetica se poate folosi pentru intelegerea si explicarea legitatilor si fenomenelor sale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.