Genul Aspergillus

Trimis la data: 2010-07-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anonim
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unul din cele mai bogate si mai raspandite genuri din natura. Unele specii sunt daunatoare omului, animalelor si pantelor, altele sunt folositoare fiind utilizate la producerea unor enzime, acizi organici, pigmenti, antibiotice, diverse bauturi din orez, branzeturi si altele. Aspergillus prezinta hife ramificate, incolore sau colorate in nuante deschise si numai la cateva specii hifele sunt colorate in brun sau de alta culoare. Aparatul conidial se compune din conidiofori care-si are originea fie din filametele miceliului de baza, denumita celula picior, fie ca ramuri laterale ale miceliului aerian.

Cursuri similare:

. Conidioforii sunt constituiti dintr-un singur ax drept cu peretele subtire neted, necolorat sau colorat in nuante de galben pana la brun deschis. Sunt septati sau neseptati, iar la capat se umfla intr-o vezicula de forma si marime variabila, elemente ce constituie caractere de diferentiere a diferitelor specii.

Vezicula este acoperita total sau numai pe jumatate de sterigme. Acestea sunt dispuse pe un singur rand sau pe mai multe randuri, de regula 2. La unele specii se intalnesc ambele aituatii. Acestea pot fi egale sau diferite ca dimensiune, fialide sau celule conidiogene primul rand de sterigme. La capatul sterigmei secundare se dezvolta conidiile de dimensiuni si forme diferite care pot fi netede sau neregulate. Peretele poate sa fie necolorat sau colorat in galben, verde, brun in functie de specie.

Conidiile se dezvolta sub forma de lanturi de diferite marimi legate una de alta printr-un conectiv care poate fi vizibila sau nu.
Veziculele cu sterigmele si conidiile constituie capetele conidiogene, care au diverse forme , lungimi si culori, in functie de specie. Pot fi galbui, albe, crem sau verzi. Coloniile de Aspergillus se recunosc dupa forma, culoare, aspect si dimensiunea lor, caractere care variaza cu compozitia mediului, temperatura de incubare, lumina si alternanta cu intunericul cu varsta si altele. Caracteristice coloniilor sunt elemente de identificare a speciillor.

La identificare trebuie sa tinem seama de urmatoarele:
Este un contaminant al substraturilor vegetale care intra in alimentatia atat a omului cat si a animaleor. A fost gasit pe boabele de cafea verde, in diverse condimente, alune, orez si porumb.

Izolare si cultivare:
Se dezvolta foarte bine pe mediu czapek. insa elementele structurale pot fi exprimate si pe mediu sabouraud cat si pe cel de cartof. Temperatura de incubare este de 25'CMorfologia coloniei si dinamica de crestere:Coloniile cresc rapid. Sunt plane sau striate, iar culoarea la inceput este crem ca mai tarziu sa vireze in ocru. Pe mediu cu extract de cartof dupa 7 zile la 25'C apar colonii cu culoare crem mamelonate, iar la periferia coloniei apare un halou crem cenusiu. Pe mediu saboraud tot dupa 7 zile la 25'C, de culoare crem cu prezenta unor cute care converg catre centru dand aspectul coloniei de crater vulcanic. Periferia coloniei este delimitata de la un brau discret de culoare albicioasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.