Genul Mucor

Trimis la data: 2009-07-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristi murgu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fungii acestui gen infecteaza mediile cu peste 80% umiditate. Majoritatea isi au habitatul in sol, iar in nr, f. mic s-au adaptat vietii parazitate procurand elemente necesare dezvoltarii organismelor vii: plante, animale sau chiar om.Izolare si cultivare: In laboratorul de micologie fungi din acest gen sunt contaminanti obisnuiti ai mediului de cultura
(cum ar fi cereale). Cresterea lor abundenta mascheaza sau impiedica multiplicarea altor sp. mai importante dpdv.epidemiologic.

Cursuri similare:

Cultura se dezv.f repede si reusesc in 2-4 zile la temp camerei sa creasca sub forma luxurianta. Prin confluare coloniile dau nastere unei mase cu aspect pufos de blanita impaslita culoarea dominanta fiind alba-cenusie sau chiar verde-albastruie.
Aparatul vegetativ este format dintr-o masa f.ramificata de filamente care predomina la suprafata mediului de cultura.

Aspecte microscopice:Miceliul apare la microscop ca un conglomerat de filamente neseptate, ramificate de pe care se desprind sporangioforii rectilinii simpli sau ramificati. La extremitatea libera se formeaza columela ovala. Modul de formare a sporangioforilor reprezinta criterii de diferentiere a speciilor.Sporangii sunt globulosi de culoare negricioasa si se diferentiaza de miceliu prin structura, forma si functii. Peretii acestuia sunt grosi si delimiteaza un spatiu in care se formeaza sporii unicelulari, imobili, sferici sau elipsoidali.

Patogenitatea:
Cuprinde specii patogene care pot produce imbolnaviri atat la om cat si la animale. Mucormicoza este considerata o boala cu surse de infectie exclusiv exogene, poate fi intalnita si ca o infectie endogena, fungii putand fi izolati din secretii faringiene si materii fecale.
Cel mai frecvent infectia este localizata la nivelul ap. respirator si debuteaza obisnuit cu o rinosinuzita. Boala se poate extinde si poate cuprinde vasele sangvine determinand tromboflebita, poate cuprinde pulmonul si encefalul.

Este un saprofit putin pretentios fata de factorii ecologici si se intalneste destul de frecvent si se dezvolta abundent pe diverse substraturi (produse alimentare, resturi vegetale si animale sau reziduri).Coloniile sunt pufoase de culoare albg-cenusie si in timp capata o culoare galbuie. Miceliul creste inalt 1cm-10cm. Hifele sunt puternic ramificate si impletite intr-o retea deasa.
Sporangioforii se desprind din partea terminala a hifelor si sunt de 2 feluri:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.