Geografia continentelor

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 31
Autor: Mircea Enache
Dimensiune: 37kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
I . Regionarea geografica intre regionalitate si diferentieri regionale
Exista un concept care functioneaza constant si care avanseaza ideea ca geografia este o stiinta a spatiului. Asistam astfel si suntem partasi la o analiza : geosistemul ( Terra) este reprezentat de o suma de spatii , de ansambluri teritoriale, regiuni, dar si procese, fenomene si elemente asociate lor, la care se adauga interactiunile din interiorul precum si din exteriorul subsistemelor.

Cursuri similare:

Rezulta astfel 3 componente de care genereaza trasaturile de baza ale geosistemului( ansamblu terestru de are substanta)
1.Structura : - spatii, regiuni, ansamble si subansamble teritoriale ;
- relatiile dintre componentele geosistemului ( elemente de structura) ;
- raportul dintre apa si uscat ;

2.Functionalitate : elementele de functionalitate care rezida in fond din particularitatile componentelor , din caracterele de omogenitate ale subansamblelor teritoriale , care deriva din interactionarile dintre geosfere.

3.Dinamica : stabilirea de fluxuri de energie, informatie si materie, de miscari, evolutii ale unitatilor teritoriale, ale acestor regiuni. Analiza pleaca de la caracteristicile unor locuri la stabilirea unor functionalitati de omogenitate a lor, cu interconditionarile pe orizontala si pe verticala, pana la fluxurile energetice care avanseaza intre unitati, subunitati, ansamblu terestru.

Geosistemul nu poate fi inteles strict doar prin suma elementelor componente,ci reprezinta si analiza geografica, interconditionarile intre geosfere, intre teritorii, etc.Analiza geografica si geosistemica in sine inseamna analize de interconditionare, descifrarea mecanismelor care permit ansamblului terestru sa functioneze (apanajul al geografiei generale), dar si a regiunilor, A© lumilor A>> geografice (continente).Este un demers (scop) al geografiei, care se regaseste in geografia regionala, geografia continentelor, a subspatiilor, exemplificand acele trasaturi regionale care le diferentiaza teritorial intre ele.

Rezulta ca ceea ce inseamna regional si ceea ce reprezinta general nu sunt complet diferite, doar ca sunt la scari diferite. In geografia generala analizele pleaca de la ansamblul terestru, descifrat, iar in geografia regionala se aplica legile la nivel local, regional.
Exista diferente intre "a regiona" si "a analiza" strict componentele unei regiuni(foarte multi privesc si foarte putini vad ).

Regionarea geografica este demersul stiintific care permite conturarea regiunilor cu trasaturi si caracteristici specifice. Regionarea este o actiune, un complex de metode pe baza unor principii, care permit intelegerea diferentierilor regionale. Acestea apar prin stabilirea unor :
- criterii de regionare
- regiuni functionale (lumi)
- tipologii ale regiunilor functionale
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.