Geografia nationala si internationala

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu Minca
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fiecare stiinta se ghideaza dupa anumite principii. Geografia foloseste urmatoarele principii:
a. Principiul repartitiei geografice (al suprafetei, al arealului sau al extensiunii spatiale). Este cel mai vechi principiu fara de care nu poate fi conceputa geografia. Se iau in consideratie trei elemente ale asezarii geografice: asezarea pe glob, asezarea fizico-geografica si asezarea economico-geografica. Forma care concretizeaza principiul repartitiei spatiale este harta, iar in ultimul timp unele modele matematice.

Cursuri similare:

Repartitia activitatilor productive, intensitatea acestora si fluxurile generate se supun unor legitati diferite, de inegala importanta. Volumul si natura productiei sunt subordonate intr-o anumita masura factorilor de mediu (atat in agricultura, cat si in industrie prin intermediul resurselor naturale). Acumularea unui potential uman si a unor capacitati tehnice este la fel de importanta, dar au aceeasi valoare relativa. Prezenta resurselor energetice, de exemplu, nu este suficienta pentru dezvoltarea unor activitati industriale de anvergura in absenta unei infrastructuri adecvate si a unei calitati superioare a fortei de munca.

In sens ivners, conditii aparent defavorabile pot fi deturnate prin tehnici avansate: drenarea unor regiuni mlastinoase, prelucrarea eficienta a unor materii prime, etc. In absenta omului, prezenta resurselor naturale este un factor de productie virtual. Populatia impreuna cu factorii tehnic si resursele naturale constituie baza oricarui sistem economic.Trei sunt caracteristicile populatiei care implica mutatii economice:

- dinamica: numarul locuitorilor planetei este in continua crestere, atenuata dupa varful inregistrat in jurul anului 1970 (6,4 miliarde la sfarsitul anului 2004, cu un ritm anual de crestere de 1,1%, fata de maxima de 2,1% din 1970). Preocupanta este diferentierea tot mai profunda intre statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, mai ales in Africa Subsahariana, sursa a unor viitoare dezechilibre demografice. Aceasta alimenteaza deja fluxuri importante de imigratie generate de excedentul de populatie activa tanara. Imbatrinirea demografica a tarilor dezvoltate constituie o veritabila sfidare a noului mileniu, compensarea prin emigratie nefiind totdeauna o solutie viabila, cel putin pe termen lung.

- repartitia inegala in spatiu, in functie de terenurile exploatabile si de gradul de cunoastere a resurselor;
- inegalitatea dotarii cu mijloace de productie, suprapusa inegalitati consumului, atat la nivel continental (Africa este slab dotata dar, la nivel regional, R. Sud-Africana poate fi privita drept un stat dezvoltat). Inegalitatea se manifesta si la nivel local (populatia alba a statului mentionat are un nivel al consumului tehnic identic cu cel al statelor occidentale.)

Aceste trei elemente sunt la originea diferentierii celor doua categorii majore de state: state dezvoltate si in curs de dezvoltare. Se poate diferentia o categorie a statelor subdezvoltate, macinate de conflicte sau lipsite de resurse importante si o categorie a noilor state industriale ("dragonii" sau "tigrii" asiatici, statele arabe petroliere etc.) Statele dezvoltate sunt considerate acele state care s-au modernizat economic pornind de la o baza nationala, prin forte proprii. Randamentul activitatilor este aici mai ridicat, iar acumularea capitalului permite subventionarea activitatilor tertiare si din ce in ce mai mult a agriculturii. Populatia dominant urbana si nivelul de instructie ridicat sunt alte caracteristici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.