Geografie culturala

Trimis la data: 2009-02-20
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 87
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 109
Autor: Liza Paun
Dimensiune: 1073kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca de la Herodot, geografii au fost interesati de extrema diversitate a popoarelor si culturilor acestora. Aceasta diversitate se manifesta nu numai din perspectiva culturii populare, a obiceiurilor si credintelor ci si din aceea a specificului lingvistic, a formelor de exprimare artistica, a gastronomiei etc.Cum apar aceste contraste?
Care sunt principiile de analiza retinute de geografi atunci cand incearca sa raspunda la intrebari de genul celor formulate anterior?
Cultura este un camp de studiu comun tuturor stiintelor socio-umane, fiecare abordand acest imens domeniu din propriul punct de vedere. Geograful se remarca prin aceea ca el nu disociaza grupul de teritoriul pe care si l-a insusit, amenajat si transformat pentru a conveni principiilor specifice de organizare a vietii.

Structura si intinderea spatiilor in care se incastreaza o cultura, bazata pe intercomunicare, modul in care grupurile triumfa in fata obstacolelor si distantei, adesea intarindu-le, sunt in centrul reflectiei geografice. Parte componenta a geografiei umane, geografia culturala completeaza astfel studiul repartitiei spatiale a oamenilor si activitatilor acestora, al interactiunilor complexe dintre om si mediu, in principal a modurilor specifice prin care comunitatile aleg dintre numeroasele posibilitati pe care mediul le pune la dispozitie, antrenand astfel consecinse diferentiate spatial.

Legaturile dintre indivizi, baza institutionalizarii si organizarii societatilor dar si a identificarii teritoriilor sunt alt subiect urmarit cu interes de catre geografi.Ponderea culturii este decisiva in toate aceste domenii : cum percep si concep oameniii mediul, societate, lumea? De ce le valorizeaza mai mult sau mai putin si de ce incarca ei locurile cu semnificatii? Care sunt tehnicile cu care se doteaza grupurile pentru a stapani mediul in care traiesc, facandu-l productiv sau agreabil?

Cum au imaginat, pus la punct, transmis si difuzat cunostintele lor practice? Care sunt legaturile care structureaza ansamblurile sociale si cum sunt ele legitimate? In ce fel contribuie miturile, religia si ideologiile la atribuirea unui sens vietii si cadrului in care aceasta se desfasoara?Cultura este un intermediar intre om si natura
Omul actual nu este niciodata in contact direct cu natura, el traieste intr-un mediu artificial creat de el insusi : vesminte si case care-l apara de rigorile climatului; drumuri si poteci care-l ajuta sa se orienteze in spatiu.

Vegetatia naturala este distrusa si inlocuita cu o vegetatie secundara (paduri, pasuni, culturi etc.). De multa vreme omul este secondat in activitatile sale de energii furnizate de animale, de lemn, vant sau curenti. Chiar combustibilii fosili sau energia atomica care servesc la actionarea mecanismelor si utilajelor asigura grupurilor umane un control tot mai puternic, dar niciodata total, asupra mediului de viata. Cultura care intereseaza geograful este inainte de toate constituita din ansamblul de artefacte, de cunostinte, deprinderi si aptitudini care intermediaza relatiile omului cu mediul.

Cultura este o mostenire si un joc al comunicarii
Nu toate societatile dispun de acelati arsenal de cunostinte si tehnici, de acelasi registru de interpretare si motivare. Indivizii si grupurile sunt conditionati de educatia primita : cultura apare astfel ca o mostenire. Modalitatile de transmitere de la o generatie la alta sau de la un loc la altul, prin schimb sau migratie, depinde de mediu si de nivelul tehnic, fiind la originea diversitatii societatilor. Cum se formeaza memoria colectiva care identifica un grup?

Cum se trasnsmite informatia de la o generatie la alta? Cum se stabileste comunicarea impotriva distantei si a departarii? Diversitatea culturala este datorata obstacolelor fizice sau realitatilor si barierelor psihologice? Geografii care se specializeaza in realitatile culturale se ocupa astfel de modul de difuziune a informatiilor si analizeaza toate aspectele care tin de comunicare.

Cultura este o experienta a prezentului dar si o proiectie in viitor
Cultura nu este traita pasiv de cei care o primesc drept mostenire : ei actioneaza asupra sa continuu, modificand-o. Interiorizeaza anumite traiectorii si renunta la altele. Inventeaza in cursul vietii noi moduri de exprimare corespunzatoare unor aspiratii profunde.
Modelele oferite de culturi nu sunt imuabile.

Inovatiile intervin permanent, unele sunt respinse de mediu, altele se impun in timp iar altele se impun foarte rapid. Culturile sunt realitati in continua miscare. Gratie culturii, fiecare se proiecteaza in viitor si lucreaza pentru a crea un cadru mai bun decat cel prezent. Lumea sfarseste prin a prinde conturul unei lumi dorite de catre om : acolo se inradacineaza valorile, acolo sunt legitimate alegerile, mediul pe care-l fasoneaza devin conforme preferintelor si aspiratiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.