Geografie economica mondiala

Trimis la data: 2009-02-11 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 101
Autor: Lida Marcu Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social economica.
Populatia umana reprezinta colectivitatea persoanelor fizice care locuiesc pe un anumit teritoriu intr-o anumita perioada de timp.
Evolutia numarului populatiei terei.In 2001 populatia terei a depasit 6,137 miliarde locuitori, o cifra mai recenta in 2004 cu 6,337 milioane locuitori pe continente.

Urbanizarea - constituie una dintre trasaturile cele mai caracteristice ale civilizatiei contemporane. Urbanizarea a fost urmarea induistrializarii, a fost mai puternica in secolul al XIX- lea in Europa dupa 1900 avand loc o incetinire a acestui proces, in timp ce in America de Nord si Australia urbanizarea a inceput mai tarziu si s-a prelungit mai mult ca in Europa, Africa, Asia si America. Urbanizarea s-a manifestat dupa al II- lea razboi mondial.

Tarile cu populatia urbanizarii ridicata - Marea Britanie 92%, Uruguay 93%, Argetina 90%, Australia 92%, Israel 92%, Sbon 84%, Honcong 100%, Singapore 100%.Tarile cu populatia urbanizarii scazuta - Gurundi 10% (Africa), Unganda 12%, Etiopia 16%.Cresterea populatiei urbane - exodul rural - urban, declararea de noi orase, inglobarea in teritoriu urban a unor localitati vecine.Pe glob peste 300 de orase cu o populatie de peste 1000000locuitori.Formarea unor mari concentrari urbane, Megalapolisuri - cu cativa mari poli de atractie si numeroase centre urbane mai mari sau mai mici care garanteaza in jurul acestora.

Megalopolisuri - sunt 30 pe glob iar cele mai reprezentative sunt :
1.BOSWASH - 140km2 populatie de peste 50 de milioane locuitori, N - V S.U.A. poli de crestere, Baston, N.Y. Bactimo, Washinton, Philadelfia fiind cel mai intins.2.TOKAIDO - in Japonia 70.000km2 si peste 70 milioane de locuitori. Insula japoneza Honshu, nucleele principale fiind ; Tokio, Yocohama, Nagoya, Osaca, kobe, Kyoto.

3.Megapolisul Brazilian cu populatie de peste 40 milioane de locuitori si este considerat cel mai dinamic. Are doi poli de crestere Rio de Faneiro, san Paolo, Belo Haizante. Marile laturi sunt : Cicago, detroid, Eleveland, Bafllo pe coasta de V San - San , Los Angeles, Canada, megalopolisul Canadian - Moreal, Otawa, Toronto si Sheveitau.
4.Africa de S. Iohavesbulg, Pletonia, Vereeninging.5.Asia - Coreea de S, megalopolisul Inchon6.Europa - Olanda, megalopolisul Rondstand Holland si nucleele Amsterdam, Haga, Roterdam.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.