Geografie generala

Trimis la data: 2010-01-14
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_D
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Teoria generala a sistemelor (TGS) aparuta dupa 1950 are un impact covarsitor asupra tuturor stiintelor. Ea favorizeaza cunoasterea si cercetarea geografica prin conceptele de sistem, structura, relatie, stare, informatie, feed-back, autoreglare si autoorganizare. Combinata cu metode cantitative si completata cu conceptele colarhice (holon si holarhie).
TGS ofera geografiei un cadru de actiune clar, concis, riguros si cu posibilitatea de verificare a rezultatelor. In present se vehiculeaza deja "noi teorii morfologice" care incearca sa surprinda legatura dintre forma si functie, avand ca baza principiul independentei relative a formei fata de substrat (materie).

Cursuri similare:

-" Teoria fractalilor" a lui Madelbrot care vine sa sticuleze faptul ca obiectele si fenomenele din realitatea geografica sunt prea neregulate pt.a putea fi descrise prin elemente de geometrie euclidiana. Se introduce astfel asa numita dimensiune fractala ca masura a neregularitatilor fundamentale existente in lumea geografica.
-" Teoria structurilor disipative" formulate de Iliya Prigojind care mentioneaza posibilitatea de functionare a sistemelor naturale departe de starea de echilibru termodinamic prin import de negentopie.

Urmarind firul evolutiv al gandirii geografice se observa ca indiferent de natura teoriilor, paradicmelor si conceptiilor care au guvernat lumea stiintifica la un moment dat, majoritatea obiectelor de studiu ale geografiei utilizate, au o calitate comuna, aceea de emergent (un lucru care are proprietati pe care nu le are nici una din partile componente). Prin integrare polarhica si functionala a tuturor unitatilor teritoriale considerate cu proprietatile lor, ajungem la cel mai important emergent care constituie adevaratul obiect de studiu al geografiei: invelisul terestru exterior, analizat la nivel local, regional si global.

El trebuie considerat ca un sistem integrat de unitati teritoriale ordonate ierarhic, fiind un rezultat al intrepatrunderii si combinarii continue dintre geosfere cu o intensitate mai mare in imediata apropiere a suprafetei terestre. Limitele sale in plan vertical sunt considerate: stratul de ozon si discontinuitatea MOHO.
Ca si termeni echivalenti pt invelisul terestru superior ( I.T.S ), mentionam: invelis geografic, intreg teritorial, invelisul terestru, invelis geosferic, biogenosfera.
Nucleu - concentreaza 50% din masa Soarelui;

-aici se produc reactii termonucleare care produc la transformarea H in He prin intermediul lantului proton-proton, eliberandu-se astfel o cantitate imensa de energie (3,9x1033ergi/s); 4H-He+O; sub forma de: en.luminoasa (98%) si neutrinos (2%).
Din intreaga cantitate de energie pe care o emite Soarele in unitatea de timp, Pamantul
primeste numai a -2-a miliarda parte, cantitate suficienta insa pt.a asigura functionarea invelisului geografic. Aceasta cantitate de en. (1,94-1,98 cal/cm2/min) si masurata la limita superioara a atmosferei, perpendicular pe directia de propagare a razelor solare a fost numita constanta solara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.