Geografie rurala si urbana

Trimis la data: 2010-10-09
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_L
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Spatiul rural este o componenta importanta a spatiilor functionale din zonele nationale oicumenice. Intelegerea spatiului rural presupune doua elemente:
a) teritoriul pe care sunt amplasate locuintele si gospodariile comunitatilor umane ;
b) spatiul pe care se desfasoara activitati productive ce asigura continuitatea de viata a comunitatilor umane.In sens restrins presupune zona limitata construita in care apare un mod de viata specific rural
.
Reprezinta zone si relatii incluse spatiului rural in care au loc activitati predominant agrare.In cadrul spatiului agrar se dezvolta structuri funciar-agricole axate pe relatiile durabile si profunde stabilite intre comunitatile umane si favorabilitatea mediului fizic.
Spatiul agrar reflecta puterea de adaptare activa a omului la mediul sau de viata,de construire a 'cimpului cultivat'si in final de realizare a'unui mod de viata'specific agrar.
Intelesurile spatiului rural si ale spatiului agrar reprezinta fundamente metodologice pentru geografia rurala si pentru geografia agriculturii.

Habitatul rural
Termenul de'habitat'sau 'asezare'par a avea in general acelasi inteles.Deosebirea consta in aceea ca notiunea de'asezare'are o dimensiune geografica mai complexa incluzind atat spatiul productiv cat si formele de localizare ale comunitatilor umane.
Habitatul cuprinde in mod riguros formele de localizare a comunitatilor umane, practic varietatea tipurilor de sate si comune Satul reprezinta un spatiu geografic cu o anumita delimitare teritoriala in care apar structuri economice diferite determinate de activitatea productiva a comunitatilor umane in corelatie cu conditiile fizico-geografice.

In formarea habitatului rural si a peisajelor rurale un rol important revine factorilor sociali,respectiv :
-coeziunea locuitorilor ;
-permanenta si omogenitatea structurilor sociale.
In functie de caracterul relatiilor sociale,se disting :
1.insusirile societatii comunitare ;
2.tipul de habitat ;
3.morfologia spatiului rural ;
4.peisaje in curs de formare(nediferentiate).

Procesele de formare si evolutie arata ca asezarile rurale au la baza teritoriul unei comunitati umane marcara de o anumita forma de organizare familiala si de suporturile spatiului productiv folosit direct,respectiv de functionalitatea acestuia.
Asezarile rurale se constituie ca elemente dominante ale peisajului gografic,al majoritatii tarilor aflate in curs de dezvoltare.De-a lungul existentei sale,satul s-a dovedit a fi o realitate sociala care a contribuit din plin la transformarea mediului geografic imbogatind patrimoniul civilizatiei nationale si universale.

Ca element permanent,sedentar si de continuitate,satului i-a fost caracteristica dintotdeauna o anumita filozofie definita prin prezenta unei vetre bine intuite in care se concentreaza locuintele si dependintele localitatilor si mosia pe care se desfasoara activitatile productive de baza ale populatiei.
In configurarea retelei de asezari rurale,omul a avut in vedere trei elemente :
1.amplasarea sau localizarea ;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.