Geografie urbana

Trimis la data: 2010-08-26
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_D
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Geogr. urbana cu caracter social-geografic care trateaza aspectele mobilitatii in asezari mari, locurile de munca, spatiile cu functie comerciala, arealele de petrecere a timpului liber. Geogr. urbana cantitativa analizeaza modelele geo-statistice facand leg. intre teorie si modelele de dezv.urbana. Geogr. urbana comportamentala face leg. dintre tipurile de spatii si areale prezente in cadrul unui oras si grupurile sociale detinatoare a spatiilor importante din orasele respective. Geogr. urbana aplicativa- cea care este menita sa stabileasca directii in planificarea si reinnoirea oraselor.

Cursuri similare:

Primele orase au aparut intr-o zona numita Semiluna Fertila (Fertile Crescent), corespunzatoare Mesopotamiei. Aparitia lor a avut loc in jurul anului 5000 i.Hr. La baza ap oraselor a stat existenta unui curs imp de apa care a permis alimentarea oamenilor cu apa, practicarea agriculturii si chiar inventarea ulterioaraa a primelor sisteme de irigatii.

Atunci cand necesarul local de produse agricole a fost acoperit prin intermediul productiei locale si dat. faptului ca oamenii nu cunosteau metode de conservare si depozitare a hranei, o parte din produsele agricole au fost oferite pt a se realiza schimbul cu alte tipuri de materiale din asezarile invecinate. In acest fel o parte din pop ocupata in agricultura si-a gasit o alta ocupatie. Aceasta a fost schimbare amajora care a dus la transf satelor in orasele antichitatii.

Atunci cand s-a obtinut + valoarea, iar bunurile tb inmagazinate si impartite, oamenii au tb sa inventeze metode de cuantificare si de numarare a ceea ce aveau. Din aceasta cauza a fost infiintat alfabetul, iar apoi nr si matematica. Detinatorul acestor cunostiinte era repr de catre elita urbana, cea care impartea bunurile. La baza conducerii celor mai multe orase ale antichitatii a stat teocratia, adica conducatorul era atat preotul, cat si imparatul suprem.

Primele orase au aparut pe fluviile Tigru si Eufrat in Mesopotamia. Despre ele avem dovezi, referitoare la Sumer si Akadia, sit in N Mesopotamiei. Subsecvent au aparut si alte orase mesop. cum ar fi Ur, Uruk, Kis, Sagash, Eridu, Babilon. Despre aceste oraase nu se stie foarte mult insa orasul Ur este cel mai cunoscut. Sir Leonar Wooley a fost acela care a studiat orasul Ur, atribuindu-i in anul 2000 i.Hr. 34.000 loc.

Din Mesopotamia modul de viata urban a fost transmis intr-o alta zona care oferea conditii asemanatoare, Valea Nilului, Egiptul Antic. Conform unor scrieri egiptene ale timpului, orasele au aparut in jurul anului 3000 i.Hr./3100. Nu se stie daca fen urban din Valea Nilului a fost o creatie locala sau a fost imprumutat din Mesopotamia. Princip orase prezente in V Nilului in aceasta per au fost Teba si Memphis.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.