Geologia mediului

Trimis la data: 2010-08-21
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 56
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_L
Dimensiune: 3321kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pamantul este un sistem dinamic, in evolutie, implicand interactiuni complexe ale proceselor interne si externe. Procesele interne / endogene sunt responsabile de migrarea marilor placi litosferice si, implicit, a continentelor. Interactiunile la margine de placa genereaza un endostress ce provoaca deformari ale rocilor avand ca rezultat cutremure, manifestari vulcanice si dislocari tectonice prin curgeri lente remanente. Aceste procese atrag dupa sine numeroase evenimente exogene cum ar fi alunecarile de teren si / sau de mal sau tsunami.

Cursuri similare:

Alte activitati de acest gen, de exemplu apele curgatoare sau cele in deplasare care deverseaza cursurile naturale sunt rezultatul interdependentei dintre hidrosfera, atmosfera si litosfera. Astfel, mari inundatii pot fi provocate de catre uragane. Natura si extinderea unui eveniment exogen raman totusi afectate de procesele interne care produc inaltarea uscatului, uscat ce va fi erodat de apele curgatoare sau de valuri.

Daca ne referim la unul din principiile fundamentale ale geoecologiei, care se enunta prin existenta continua a unui sir de procese naturale / geologice ce pericliteaza populatia, atunci este evident ca un "proces natural" pur si simplu devine o problema de importanta generala cand oamenii traiesc aproape de zona unui potential pericol sau modifica procesele naturale asa incat sa creasca factorul de risc.

O multitudine de procese va cotinua sa cauzeze pierderi de vieti sau sa pericliteze proprietati si alte bunuri ale populatiei; dintre acestea consemnam ca mai importante inundarea litoralului sau a interiorului unui teritoriu, alunecarile de teren, activitatea vulcanica, vanturile, expandarea solurilor, seceta, incendiile, eroziunea tarmurilor marine.

Odata ce un proces a fost identificat / localizat si aspectele de risc potential studiate, aceste informatii trebuie sa fie predate factorilor de decizie si gospodarire pentru a se lua masurile corespunzatoare de diminuare a amenintarilor adresate vietii si bunurilor populatiei. O semnificatie cu totul particulara o are modul in care avertismentul a fost conceput, felul cum omul de stiinta comunica cu media si cu publicul, cum se calculeaza riscul provocat de procesele luate in consideratie (fig. 5.1).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.