Gestionarea creditelor bancare

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina_P
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Analiza istorica a permis distingerea a trei factori esentiali ai evolutiei sistemului bancar: mijloacele de plata, activitatea economica si, indeosebi comerciala. La fel, si viitorul bancilor trebuie analizat pornind de la acesti factori determinanti. Dezvoltarea telematicii (totalitatea serviciilor informatice furnizate printr-o retea de telecomunicatii) si a cartelei cu memorie (cartela in grosimea careia sunt inserate un microprocesor si o memorie electronica), desemnate cu termenul general de memorie electronica, poate sa reprezinte pentru banci o revolutie asemanatoare inventiei cambieie in secolul al XIV-lea sau a monedei fiduciare in secolul al XIX-lea.

Cursuri similare:

Bancile se si pregatesc sa profite de aceasta pentru cresterea rolului lor in economie, dar nimic nu garanteaza faptul ca moneda electronica nu va conduce, dimpotriva, la o "debancarizare" a operatiunilo de plata.
MUTATIILE TEHNOLOGICE CATRE MONEDA ELECTRONICA
Dupa inventia cecului in secolul al XIX-lea, banca nu a cunoscut, spre deosebirede celelalte activitati economice, o evolutie tehnica semnificativa. Informatica nu a patruns efectiv in banci decat incepand cu anii '70. In loc sa fie tinute manual sau pe masini electromecanice, conturile clientelei si operatiunile contabile corespunzatoare au fost informatizate.

Dar, aceste modificari nu au influentat decat activitatea interna a bancilor; mutatiile tehnologice in curs vor avea, desigur, consecinte mai profunde, intrucat se vor extinde la relatiile bancii cu clientela sa. NOILE TEHNICI
La inceput, schimbarile au fost nesemnificative in ochii clientilor; a fost vorba, in principal, despre existenta cartelelor si de posibilitatea de a scoate bani prin distribuitoare automate de bancnote. Cresterea numarui acestor automate a fost impresionanta.
Cartela respectiva nu a facut altceva decat sa prefigureze pasul urmator.

Banda sa magnetica nu continea decat informatiile necesare pentru a identifica posesorul, precum si data si suma ultimei retrageri de numerar. In continuare a aparut cartela "inteligenta", adica dotata cu microprocesor (cartela cu microprocesor a fost inventata in 1974 de un inginer francez, M. Moreno, care a fondat societatea Innovatron) care-I va permite sa identifice cumparatorul (prin codul sau secret) si sa inregistreze operatiunile. O asemenea cartela poate fi incarcata regulat de la banca si apoi " descarcata " regulat la utilizare. Ea ar deveni, astfel, un inlocuitor al monedei fiduciare si deci un adevarat " portofoliu electronic".

Dar principalele modificari au in vedere, nu atat cartela, cat mai ales instalatia care o utilizeaza. Ea este in permanenta conectata la calculatoarele bancii (on line); permite, deci, efectuarea unui numar mai mare de operatiuni: consultarea soldului contului, ordin de virament, retragerea de numerar determinata de soldul contului...
Informatica patrunde si in magazine, unde casele de inregistrare clasice devin si ele terminale de calculator (terminale la punctele de vanzare), capabile sa efectueze citirea cartelelor, autentificarea platii facandu-se prin imprimarea codului secret de catre utilizator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.