Gestionarea proceselor de timp real

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Iolanda Biris
Dimensiune: 147kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Istoric
Inainte de implementarea computerelor, controlul proceselor era realizat prin relee, comutatoare si fire. Cand era nevoie de o anumita memorare, se foloseau relee latch. Informatia era stocata pe suport magnetic. Acesta consta intr-un cilindru din material paramagnetic, pe care se depuneau piste dintr-un strat magnetic. Un set de bobine stergeau sau inregistrau pulsuri magnetice pe acele piste. Cilindrul era rotit cu ajutorul unui motor (Fig3.1). La viteza normala de rotatie, cilindrul se rotea odata la 2 minute. Citirea pulsurilor se realiza cu relee reed.

Cursuri similare:

Primul proces controlat cu ajutorul calculatorului
Primul proces controlat de calculator s-a inregistrat in 1975, la firma Progress Electronics, Co. of Portland, Oregon, proces de sortare a cherestelei. Acesta utiliza un procesor National Semiconductor IMP -16 . Programul era scris direct in cod masina si ars intr-o memorie ROM. Acest lucru se intampla inainte ca IBM-PC sa poata rula cod compilat. Toate placile de interfata si cele de I/O erau " la comanda". Sistemul a fost incapsulat intr-o cutie mare iar toate firele au fost trase pana la acest punct central.(vezi fig. 3.7)

Acest microsistem de proces a fost repede inlocuit de minicomputere. Acestea erau Computer Automation LSI-2. Majoritatea operau cu memorie de 16 pana la 32 K de memorie pe suport magnetic. Programul era scris in limbaj de asmablare, creat de un sistem de operare pe banda magnetica. Mai tarziu i s-a atasat si un floppy disc de 128 Kb.

Comutatoarele vechilor cilindri-memorie au fost inlocuiti mici pini care se introduceau in gaurile din panou.Astazi, calculatorul de proces arata ca in poza de mai jos.Dulapul metalic cuprinde de obicei partea de forta a aplicatiei. Aceasta este de obicei separata prin optocuploare de calculator pentru a preveni eventualele descarcari electrice. Calculatorul primeste date via RS 422 s.a

Cam in timpul cand calculatoarele isi dovedeau utilitatea in controlarea proceselor, inginerii de control si-au dat seama ca se pot inlocui releele electromecanice cu tranzistori. Unul dintre ei a pus cap la cap niste porti logice si niste memorii pe care le-a denumit Programable Logic Controller. Desi arhitectura seamana cu cea a unui computer, au decis ca structura sa poarte un nou nume.

La putin timp dupa introducerea lor, aceste PLC-uri au fost aplicate pe scala larga in fabricile de automobile inlocuind vechile panouri cu relee, fiind doar necesara programarea lor. Au memorie mai mica decat a cea a calculatoarelor si nu au un sistem de intreruperi care este absolut necesar pentru aplicatii de timp real.

In general, PLC nu sunt destinate unui anumite sarcini. Ele inlocuiesc cu succes panourile cu relee. La inceput, tendinta a fost aceea de a se scapa de programarea dificila a calculatoarelor si de costurile pe care le implica angajarea programatorilor. Totusi programarea in limbaj masina si fara subrutine, cu un numar limitat de instructiuni ducea la crearea unui program urias, care nu de multe ori se bloca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.