Gestiune bancara

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriela_S
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fluctuatiile ratelor de dobanda nu sunt un fenomen recent, ele manifestandu-se cu forta in domeniul monetar de la inceputul anilor 70, si intensificandu-se dupa anii 80. Aprecierea riscului de rata a dobanzii, ca si acoperirea sa au ramas mult timp pe un plan secundar in cadrul institutiilor bancare. Odata cu dezvoltarea volumului creditelor la rata de dobanda variabila si a instrumentelor extrabilantiere, instabilitatea ratelor de dobanda a inceput sa impuna preocupari pentru metode de analiza si de acoperire pentru acest risc.

Cursuri similare:

Document contabil prin excelenta, bilantul este elaborat intr-o optica patrimoniala care permite evaluarea averii. Acesta se rezuma la ecuatia fundamentala a contabilitatii:Activ - Datorii = Situatia neta
Din punct de vedere financiar, abordarea patrimoniala face sa apara riscul de rata a dobanzii asupra averii. Pornind de la bilantul financiar ce evalueaza patrimoniul intreprinderii, abordarea actuariala permite identificarea acestui risc. Pentru a surprinde manifestarea riscului de dobanda la nivelul bilantului este necesara o abordarea patrimoniala si o alta la nivelul fiecarui post de activ si de pasiv.
1.1. Abordarea patrimoniala

Elaborarea bilantului contabil raspunde unei abordari esential patrimoniale, care permite evaluarea situatiei nete a bancii. Insa, din punct de vedere financiar, acest bilant trebuie ajustat, astfel incat informatiile sa fie cat mai bine ancorate in realitate.
a. Bilantul financiar
Ajustarea bilantului contabil pentru a obtine bilantul financiar consta in principal in:

i la nivelul activului - este vorba despre corectarea totalului activului cu acele non- valori, precum cheltuielile cu imbilizarile care reprezinta un activ fictiv, si a caror luare in considerare supraevalueaza bogatia reala a bancii. Insa,anumite contracte extrabilantiere trebuie luate in considerare;
i la nivelul pasivului - marimea datoriilor contabile trebuie corectata cu eventualele obligatii extrabilantiere si majorate cu acea parte din rezultat distribuita actionarilor sub forma de dividende, daca acestea nu au fost inca repartizate.

Se pune, de asemenea problema reconsiderarii provizioanelor in sensul ca: au ele in caracter pe termen scurt sau pe termen lung? . Trebuie inglobate in datorii sau in capitalurile proprii?
Odata cu realizarea acestor ajustari, se obtine bilantul financiar, situatia neta fiind de aceasta data diferenta dintre activul net corectat si datoriile corectate. Insa aceasta evaluare nu este satisfacatoare, deoarece nu ia in considerare scadentele diferite ale creantelor si datoriilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.