Gestiune bugetara

Trimis la data: 2010-05-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 64
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Denisa_S
Dimensiune: 95kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele publice reprezinta relatiile economice sub forma baneasca care apar in procesul repartitiei PIB, respectiv venitului national, cu ocazia constituirii si repartizarii de fonduri centralizate la, si de la dispozitia statului si descentralizate la si de la dispozitia agentilor economici, in scopul satisfacerii unor nevoi publice.
Instrumentul cel mai important de indeplinire a functiilor finantelor il constituie bugetul.
Bugetele publice pot fi considerate relatii economice in forma baneasca care apar in repartizarea venitului national cu prilejul constituirii de fonduri la nivelul institutiilor publice si utilizarea acestora pentru satisfacerea unor nevoi generale.
Bugetul reprezinta o balanta financiara a statului in care sunt trecute doua categorii de indicatori: veniturile si cheltuielile statului. Ambii indicatori sunt trecuti in acelasi document pentru a se pune fata in fata destinatiile fondurilor financiare constituite cu sursele de finantare.Inscrierea veniturilor in aceasta balanta se face in cifre minimale globale care reprezinta limita minima a incasarilor ce trebuie realizata la buget. Cheltuielile sunt inscrise in buget in cifre maximale adica nivelul pana la care pot fi consumate fondurile bugetare.

Ca balanta financiara bugetul reprezinta un document de actiune, o lista de venituri si cheltuieli in care sunt consemnate marimile reale ale indicatorilor financiari publici (venituri si cheltuieli) intr-o exprimare dinamica.Bugetul este utilizat nu numai in domeniul finantelor publice, ci reprezinta un instrument foarte important in conducerea societatilor comerciale, indiferent de forma de proprietate a acestora. Relatiile pe care le exprima si concretizarea lor in venituri si cheltuieli prin balante financiare scot in evidenta o multitudine de date, o diversitate de exprimari valorice (venituri si cheltuieli) cu implicari diverse in sensul participarii la constituirea fondurilor centralizate si la consumul de mijloace.

Trasaturile comune care fac din relatiile bugetare un sistem de bugete publice se regasesc in urmatoarele exprimari: relatii economice, relatii banesti, relatii de repartitie, relatii de constituire si repartizare a fondurilor centralizate, relatii de satisfacere a unor interese generale si a unor colectivitati publice.
Aceste relatii, in cea mai mare parte, vizeaza transferuri de valoare, adica trecerea unor valori dintr-o forma de proprietate in alta fara o echivalenta directa sau indirecta (fara contraprestatie).

Este foarte important de retinut ca sistemul bugetelor publice ne reprezinta transferuri de valoare sub forma comerciala. Aceste relatii bugetare nu au ca element central pretul, ci valoarea economico-sociala a prestatiilor institutiilor statului in slujba cetatenilor platitori de taxe si impozite.Conexiunile care se manifesta intre diferitele bugete publice creeaza un mecanism a carui functionalitate este asigurata de caracterul sistemic al relatiilor bugetare.
Sistemul bugetar functioneaza daca fiecare din componentele sale actioneaza in conformitate cu o serie de principii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.