Gestiunea activelor

Trimis la data: 2013-03-05
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: datatel
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activele bancare reprezinta totalitatea disponibilitatilor a bancii care genereaza profit si asigura realizarea scopului general al managementului bancar, totodata activele sunt cele care genereaza cel mai mare risc pentru banca de aceea gestionarea lor necesita a fi prudenta.
Necesitatea gestionarii activelor reiese din analiza caracteristicilor principale a lor care sunt: Structura activelor trebuie sa corespunda legislatiei in vigoare. Sub acest aspect se va gestiona corespunderea activelor fata de normele de lichiditate, provizioanelor fata de risc, a necesitatilor pentru acoperirea riscului ratei dobinzii.

Cursuri similare:

Activele trebuie sa corespunda cerintelor de lichiditate a bancii - banca isi va mentine activele lichide in cantitati estimate de ea in conformitate cu politica si strategia de dezvoltare.
Activele trebuie sa fie profitabile, caci ele sunt unica sursa de profit a bancii. Profitul reprezinta nu numai dorinta actionarilor dar si sursa de existenta si stabilitate a bancii.Activele trebuie sa fie sigure - cresterea profitabilitatii duce la cresterea de risc. Scopul managementului activelor este sa se coreleze profitabilitatea activelor cu gradul de risc acceptat de banca, banca nu se va implica in active mai riscante.

Necesitatea gestiunii activelor se axeaza pe corelarea lor cu pasivele dupa termen si sensibilitate la rata dobinzii pentru a evita si alte riscuri generate de volatilitatea ratelor de dobinda pe piata. Activele bancare - disponibilitatile bancii ce genereaza profit sau asigura activitatea normala a bancii. Necesitatea gestiunii activelor:Genereza profit - conduce la cresterea profitabilitatii si indeplinirea scopului mangementului bancar.Genereaza riscuri - prin gestiunea lor se tinde la diminuarea pierderilor provocate de riscuri sau a costurilor suplimentare privind gestiunea lor. Gestiunea performanta a activelor va tinde sa gaseasca punctul optim dintre profitabilitate si risc.

Activele bancare ca structura vor fi restrictionate de limitele impuse de autoritatile monetare. Gestiunea corecta in aceasta directie va diminua cheltuielile bancare exceptionale privind amenzile, precum si diminuarea costurilor posibile provocate de supraevaluarea posibilitatilor bancare in unele activitati. Necesitatea de lichiditati - impune gestiunea corecta a structurii activelor ceea ce conduce la diminuarea cheltuielilor privind procurarea resurselor in mod de urgenta sau reducerea profitului din neinvestirea excedentului de lichiditate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.