Gestiunea bazelor de date

Trimis la data: 2010-07-13 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina_B Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemele de gestiune a bazalor de date (SGBD) sunt sisteme informatice specializate in stocarea si prelucrarea unui volum mare de date, numarul prelucrarilor fiind relativ mic.
Termenul de baza de date se va referi la datele de prelucrat, la modul de organizare a acestora pe suportul fizic de memorare, iar termenul de gestiune va semnifica totalitatea operatiilor ce se aplica asupra datelor din baza de date.
Un SGBD trebuie sa asigure urmatoarele functii:
• definirea - crearea bazei de date;
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Aparitia si raspandirea retelelor de calculatoare a dus la dezvoltarea SGBD-urilor in directia multiuser: mai multi utilizatori folosesc simultan aceeasi baza de date.
Principalul avantaj al retelelor a fost eficienta mult sporita de utilizare a resurselor sistemelor de calcul: la o baza de date aflata pe un server central au acces simultan mai multi utilizatori, situati la distanta de server, de unde rezulta o buna utilizare a resurselor server-ului si o economie de memorie datorata memorarii unice a bazei de date.

Un SGBD este dotat cu un limbaj neprocedural de interogare a bazei de date SQL care permite accesul rapid si comod la datele stocate in baza de date.
In arhitectura unui sistem de baze de date SGBD ocupa locul central.
Un SGBD este un ansamblu complex de programe care asigura interfata intre o baza de date si utilizatorii acesteia. SGBD este componenta software a unui sistem de baze de date care interactioneaza cu toate celelalte componente ale acestuia asigurand legatura si interdependenta intre ele.

Asigurarea partajabilitatii datelor - se refera pe de o parte la asigurarea accesului mai multor utilizatori la aceleasi date si de asemenea la posibilitatea dezvoltarii unor aplicatii fara a se modifica structura bazei de date.
7. Asigurarea legaturilor intre date - corespund asocierilor care se pot realiza intre obiectele unei aplicatii informatice. Orice SGBD trebuie sa permita definirea si descrierea structurii de date, precum si a legaturilor dintre acestea, conform unui model de date (de exemplu modelul relational).

8. Administrarea si controlul datelor - sunt asigurate de SGBD, in sensul ca datele pot fi folosite de mai multi utilizatori in acelasi timp, iar utilizatorii pot avea cerinte diferite si care pot fi incompatibile. SGBD trebuie sa rezolve probleme legate de concurenta la date, problema care apare mai ales in lucrul in mediu de retea de calculatoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.