Gestiunea cresterii afacerii

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina_I
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In literatura de specialitate se regasesc patru categorii de abordari ale procesului de crestere a noilor afaceri.
a) Abordari care examineaza impactul personalitatii si a capacitatii antreprenoriale a intreprinzatorului asupra cresterii firmei. Aceasta abordare considera ca dezvoltarea afacerii si performantele firmei depind de caracteristicile personale ale intreprinzatorului, de obiectivele personale si viziunea strategica a acestuia.
b) Abordari care cauta sa caracterizeze modul in care firmele noi se dezvolta, insistand asupra etapelor pe care le parcurg in procesul de crestere.
In aceasta alternativa, intreprinzatorul consolideaza intreprinderea mentinand controlul operatiilor concomitent cu pregatirea procesului de crestere. Fluxul de numerar este pozitiv si profitul este reinvestit. Pe langa resursele proprii se apeleaza la resursele atrase, firma incepand sa se bucure de o mai mare accesibilitate pe piata creditului. Exista conditii pentru dezvoltarea unor produse si servicii si extinderea activitatii de piata care anticipeaza procesul de crestere in etapa viitoare.

b) Consolidarea -mentinerea
Firma a atins o anumita dimensiune si o pozitie buna in viata pentru a obtine profit. Ea poate sta o lunga perioada in acest stadiu daca conditiile mediului nu-i ameninta pozitia actuala si nu o forteaza sa treaca la alta etapa. Daca firma creste suficient de mult in plan organizatoric este posibil sa fie angajati manageri profesionisti care iau o parte atributiile intreprinzatorului. Strategia firmei se refera la consolidarea si mentinerea firmei. Cresterea nu este posibila pentru ca piata nu este limitata (de exemplu, existenta unei piete de tip nisa cu un mic potential de crestere).

Etapa a IV-a. Cresterea (expansiunea)
In aceasta etapa problemele cheie sunt legate de intrebarile:
"Cat de rapid sa fie conceput procesul de crestere pentru a se mentine un control permanent asupra acestuia?" si "Cum sa fie finantat acest proces?".
Principalele probleme ale intreprinzatorului sunt:
- imbunatatirea eficientei manageriale a intreprinzatorului si perfectionarea structurii firmei in conditiile cand afacerea creste rapid si devine mai complexa;

- asigurarea fluxului de numerar care trebuie sa sprijine procesul de dezvoltare ce implica o crestere a necesarului de resurse;
- angajarea unor manageri competenti care sa asigure cresterea in conditiile unui mediu intern si extern tot mai complex in conditiile in care firma tinde sa devina din ce in ce mai mare;
- concentrarea atentiei conducerii firmei asupra factorilor externi (asupra concurentei, asupra posibilitatilor de sporire a vazarilor si asupra diferentierii produselor).

In aceste conditii trebuie sa se puna un accent tot mai mare pe nevoile clientilor adaptandu-se productia la nevoile acestora. Principala cauza a insuccesului este incercarea de a creste prea repede productia concomitent cu insuficienta resurselor financiare. Din aceasta cauza intreprinzatorul poate recurge la intoarcerea in etapa a treia, iar daca problemele sunt mai grave, in etapa a doua, sau poate ajunge chiar la desfiintarea firmei. In aceasta etapa de crestere a afacerii multi intreprinzatori isi vand afacerea la un pret ridicat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.