Gestiunea institutiilor publice

Trimis la data: 2010-08-23 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Lucian_M Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
c) Analiza si compararea rezultatelor obtinute prin evaluare si care se finalizeaza prin atribuirea valorii contabile a elementelor patrimoniale evaluate .
Obiectul evaluarii cuprinde : elementele componente ale patrimoniului, activele fixe si circulante, cheltuielile si veniturile, obligatiile si drepturile cu continut economic al institutiei pubice, precum si operatiile economice care au loc datorita miscarilor si trasformarilor elementelor patrimoniale in cadrul proceselor economice exprimate in etalonul banesc .
Etalonul banesc :
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Analiza este procesul prin care informatiile obtinute prin evaluare si exprimate cifric iar uneori cantitativ, sunt studiate amanuntit in partile lor componente .Compararea rezultatelor obtinute prin evaluare, este un mijloc prin care se determina modul cum a evoluat sub aspect valoric elementul patrimonial supus evaluarii la data compararii fata de perioada precedenta, prefigurandu-I evolutia viitoare .
Prin comparare se pot stabili si factorii care ar contribui la mentinerea valorii un timp mai indelungat, ceea ce ar duce la eliminarea sau stoparea inflatiei .

In conformitate cu art. 7 si 9 din Legea nr. 82/1991, pentru evaluarea elementelor patrimoniale se stabilesc urmatoarele reguli :Se stabilescte in functie de utilitatea bunului in unitate si de pretul petei .Valoarea de utilitate a creantelor si datoriilor se stabileste in functie de valoarea lor prealabila de incasat, respectiv de plata .
se evalueaza si se reflecta in bilantul contabil la valoarea de intrare in patrimoniu, respectiv valoarea contabila pusa de acord cu rezultatul inventarierii . valoarea de intrare (contabila) se compara cu valoarea de la inventar, iar rezultatele diferite se mentioneaza astfel :

1.pentru elementele de activ - diferentele constatate in plus intre valoarea de inventar si valoarea de intrare, nu se inregistraza in contabilitate, aceste elemente patrimoniale mentionandu-se la valoarea de intrare .
2.pentru elementele de pasiv - diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar si valoarea de intrare, nu se inregistraza in contabilitate, aceste elemente patrimoniale mentionandu-se la valoarea de intrare .

3.pentru elementele de activ si de pasiv constatate lipsa la inventar din vina persoanei ce le gestioneaza, evaluarea se face cel putin la pretul pietei, pret la care se apica o marire in conformitate cu prevederile metodologice in vigoare, iar pentru lipsurile imputate se vor crea drepturi de creanta ale institutiei fata de debitorii sai, urmand caile legale pentru recuperarea lipsurilor respective .
La data iesirii din patrimoniu sau la darea in consum, bunurile se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea lor de intrare .
Reevaluarea activelor si pasivelor unitatii, se efectueaza potrivit reglementarilor in vigoare .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.