Gestiunea intreprinderii

Trimis la data: 2015-03-27
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 202
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: venturanight
Dimensiune: 537kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Existenta si functionarea intreprinderilor, cu respectarea principiilor de eficienta si rentabilitate, precum si a cerintelor de maximizare a averii acestora, reprezinta conditii esentiale pentru orice economie concurentiala. In acest context, gestiunea financiara a intreprinderii reprezinta o componenta importanta in cadrul gestiunii de ansamblu, care urmareste optimizarea fluxurilor monetare determinate de operatiile de constituire si utilizare ale capitalului. In cadrul acestei teme sunt prezentate aspectele referitoare la importanta intreprinderilor in cadrul economiei nationale, organizarea activitatii financiare si responsabilitatile gestiunii financiare la nivelul acestora.
Intr-o economie concurentiala obtinerea rentabilitatii este o regula esentiala. Pentru orice agent economic aceasta este conditia fundamentala a supravietuirii si dezvoltarii. In acelasi timp, o economie de piata moderna si eficienta implica existenta unui numar cat mai mare de intreprinderi performante, capabile sa obtina excedente financiare din activitatile desfasurate. Intreprinderea poate fi definita ca o entitate economica si sociala care satisface nevoi concrete ale clientilor prin livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii in scopul obtinerii unor rezultate financiare favorabile.

Intreprinderea este o parte a unui sistem fiind in acelasi timp ea insasi un sistem (este o enitate bine delimitata de mediul inconjurator, are elemente structurate intr-un anumit mod si obiective clare si precise), o celula economica, sociala si financiara in care actioneaza un grup de persoane conform anumitor cerinte juridice, economice si tehnologice prin derularea unor procese de munca si utilizand un capital. Deci, o intreprindere este caracterizata de existenta unui capital de un anumit volum si cu o anumita structura, realizarea unei activitati de obtinere a unor produse sau prestari de servicii precum si a unei activitati comerciale.

Rolul intreprinderii in viata economica a unei tari este reliefat de functiile indeplinite de aceasta: crearea valorii adaugate si participarea la repartizarea veniturilor. Prin participarea la circuitele economice, intreprinderea creaza o valoare adaugata ce reflecta diferenta dintre valoarea bunurilor si serviciilor vandute si respectiv prestate si valoarea factorilor consumati pentru obtinerea acestora. Valoarea adaugata creata la nivelul intreprinderii este repartizata de aceasta pentru remunerarea fortei de munca utilizata, capitalului, statului si creditorilor.

Importanta existentei si functionarii corespunzatoare a intreprinderilor este reflectata si de participarea acestora la formarea fondurilor bugetare ce sunt utilizate pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii. Astfel, o parte importanta a resurselor publice are ca sursa de formare veniturilor obtinute in unitatile de baza ale economiei nationale. Ca urmare, dezvoltarea economica si sociala a tarii isi gaseste un puternic suport financiar in insasi existenta intreprinderii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.