Gestiunea intreprinderii

Trimis la data: 2015-06-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 202
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: niutkam
Dimensiune: 544kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intr-o economie concurentiala obtinerea rentabilitatii este o regula esentiala. Pentru orice agent economic aceasta este conditia fundamentala a supravietuirii si dezvoltarii. In acelasi timp, o economie de piata moderna si eficienta implica existenta unui numar cat mai mare de intreprinderi performante, capabile sa obtina excedente financiare din activitatile desfasurate.
Intreprinderea poate fi definita ca o entitate economica si sociala care satisface nevoi concrete ale clientilor prin livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii in scopul obtinerii unor rezultate financiare favorabile.
Rolul intreprinderii in viata economica a unei tari este reliefat de functiile indeplinite de aceasta: crearea valorii adaugate si participarea la repartizarea veniturilor. Prin participarea la circuitele economice, intreprinderea creaza o valoare adaugata ce reflecta diferenta dintre valoarea bunurilor si serviciilor vandute si respectiv prestate si valoarea factorilor consumati pentru obtinerea acestora. Valoarea adaugata creata la nivelul intreprinderii este repartizata de aceasta pentru remunerarea fortei de munca utilizata, capitalului, statului si creditorilor.

Importanta existentei si functionarii corespunzatoare a intreprinderilor este reflectata si de participarea acestora la formarea fondurilor bugetare ce sunt utilizate pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii. Astfel, o parte importanta a resurselor publice are ca sursa de formare veniturilor obtinute in unitatile de baza ale economiei nationale. Ca urmare, dezvoltarea economica si sociala a tarii isi gaseste un puternic suport financiar in insasi existenta intreprinderii.

In acest context, este evident faptul ca, orice intreprindere, indiferent de profil si marime si de spatiul socio-economic in care actioneaza trebuie sa-si demonstreze viabilitatea si performanta economico-financiara.Infiintarea intreprinderii si desfasurarea unei activitati in corelatie cu obiectul de activitate impun detinerea unui capital, realizarea unei functii de productie si participarea la procese de schimb. Activitatile desfasurate in intreprindere sunt consecinta unor acte constiente orientate spre cucerirea, mentinerea si dezvoltarea pietelor de desfacere precum si a deciziilor privind dezvoltarea sa si utilizarea resurselor.

Adoptarea acestor decizii genereaza fluxuri de natura diferita, respectiv fluxuri financiare si monetare corespunzatoare fluxurilor reale sau constituirii capitalului intreprinderii si a onorarii obligatiilor fata de stat si fluxuri reale concretizate in bunuri si servicii.In general, fluxurile pot fi definite ca fiind acele cantitati de bunuri sau moneda care circula intr-o anumita perioada intre agentii economici. In functie de obiectul lor, fluxurile pot fi analizate ca fluxuri reale sau fizice (acestea fiind reprezentate de bunuri si servicii) si ca fluxuri financiare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.