Gestiunea memoriei operationale

Trimis la data: 2009-07-10
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Bodgan Ilie
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conform legii lui Moore, tehnologiile de fabricatie a memoriilor pentru sisteme de calcul, mereu mai perfectionate, conduc la cresterea continua a performantelor, in timp ce costul de productie pe bit scade. Desi devin tot mai mari, la preturi din ce in ce mai mici pe bit, memoriile calculatoarelor sunt solicitate de aplicatii tot mai complexe, cerand spatii de desfasurare care depasesc intotdeauna disponibilitatile. Este recunoscuta din practica a fi valabila o alta regula empirica, sugerand o crestere in forma patratica a necesarului de spatiu de dezvoltare a aplicatiilor implementabile, fata de posibilitatile de memorie permise de tehnologiile existente.

Cursuri similare:

Memoria operativa pe semiconductori, acum construita in tehnologie DRAM - Dynamic Random Access Memory din memorii dinamice cu acces aleator, construite economic pe celule de memorie cu un singur element activ, dar care necesita cicluri de reimprospatare, este un suport pentru pastrarea programelor si pentru materializarea structurilor de date manipulate de acestea.

Dupa unitatea de procesare, memoria operativa, este resursa cea mai importanta a unui sistem de calcul, determinand hotarator performantele de putere de calcul si de viteza ale acestuia. Un proces, daca primeste de la dispecerul de procese o alocare din timpul unitatii de prelucrare, nu se activeaza decat dupa ce programul sau este incarcat in memoria operationala, pentru ca numai astfel se ofera un timp de acces la cod si la date comparabil cu necesarul fluxului de prelucrare pe care il poate sustine unitatea de calcul.

Deoarece necesarul de memorie depaseste de regula posibilitatile, exploatarea eficienta a memoriei fizic atasate impune ca sistemul de operare sa se ocupe special de aceasta.Memoria operativa este incadrata in sistemul de calcul conform ierarhiei de memorii, intre locul cu necesarul de viteza cel mai mare, dar si cu pret de cost mare (memoria pe registre, memoria cache interna din unitatea de prelucrare, memoria cache externa) si zona de viteza mai mica, dar cu pret de cost foarte scazut, a memoriilor externe remanente, cu acces aleator pe suport de disc magnetic magneto-optic sau numai optic, ori cu acces secvential pe banda magnetica.

Daca zonele de viteza mare sunt reglementate prin solutii hardware, incadrate tot mai aproape de unitatea de prelucrare, traficul complex de informatii intre memoria operativa si nivelurile mai lente poate fi reglementat prin programe ale sistemul de operare. In cadrul sistemului de operare, este rolul gestionarului de spatiu de memorie operativa sa se ocupe de rezolvarea problemelor legate de incarcarea programelor inaintea lansarii lor in executie sau de a le trece in stare de asteptare.

Deoarece microprocesoarele au atasate in prezent unitati hardware de gestiune de memorie, MMU - Memory Management Units - impuse de necesarul de viteza al manevrelor cu memoria, gestiunea spatiului de memorie este o interfata intre registrele MMU si procese.
Dupa tipul MMU, distingem doua strategii de gestiune de memorie, cu sau fara paginare, corespunzand exploatarii cu memorie virtuala sau cu memorie fizica. Gestiunea fara paginare se poate face
Cele mai simple structuri de calcul - controloarele - sunt dedicate rularii unui singur program, pentru care toate resursele, inclusiv cea de memorie, sunt in intregime alocate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.