Gestiunea productiei si controlul calitatii

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_C
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin termenul generic de productie se intelege realizarea unor produse sau prestarea de servicii. Gestiunea productiei este o activitate critica pentru toate firmele si nu doar pentru cele din domeniul productiei. In fiecare firma se desfasoara activitati de transformare a materialelor, muncii si a altor resurse finite sau servicii. De asemenea, controlul calitatii acestora este esential pentru succesul firmei.
Prin gestiunea productiei se intelege planificarea si controlul activitatilor de prelucrare. Ea presupune coordonarea proceselor de transformare a intrarilor in iesiri (produse tangibile sau servicii intangibile).Intrarile sunt acele resurse tangibile si intangibile care intra in procesul prelucrarii. Ele pot fi materii prime, materiale, cunostinte, experienta, informatii, bani si energie. Procesele de transformare sunt actiuni practice - (concepte, proceduri, tehnologii, echipamente) folosite pentru realizarea produselor sau serviciilor.

Iesirile sunt rezultatele proceselor de productie. Ele pot fi tangibile - realizarea de bunuri fizice - sau intangibile, cum ar fi servciiile de consultanta, agrement.Activitatile de realizare a produselor tangibile se desfasoara in intreprinderi productive (fabrici), iar activitatile prestatoare de servicii in firme prestatoare de servicii. intre cele doua categorii de activitatii se inregistreaza diferente semnificative:standardele de calitate se stabilesc mai dificil in firmele prestatoare de servicii;

- persoanele care presteaza servicii sunt, in general, in contact direct cu clientii, pe cand cele din fabrici mai putin;
- stocurile din fabrici sunt mult mai mari decat in firmele prestatoare de servicii.
A. Activitatile de productie. In functie de gradul de repetare a productiei, procesele de prelucrare din ateliere si fabrici se impart inprocese discontinue;procese intermitente;
- procee continue.

a1) Procesele discontinue presupun realizarea unui numar variat de produse in cantitati unice sau foarte mici, a caror realizare nu se va mai repeta. Prin urmare, utilajele si masinile utilizate sunt universale, iar muncitorii policalificati.
a2) Procesele continue realizeaza un singur produs sau un numar restrans de produse foarte asemanatoare constructiv si tehnologic, care se realizeaza o perioada indelungata de timp. Utilajele si masinile sunt specializate , au o productivitate foarte ridicata, iar muncitorii au o calificare ingusta.

a3) Procesele intermitente constau in realizarea unor serii de produse cu caracteristici identice o perioada de timp nu prea lunga si trecerea apoi la prelucrarea unei alte serii (lot) de produse, diferita de seria anterioara. Produsele sunt deci identice in cadrul seriei de fabricatie si diferite intre serii.B. Activitati prestatoare de servicii. Firmele prestatoare de servicii realizeaza doar procese intermitente, intrucat standardizarea nu este posibila in acest domeniu.

Totusi, in dorinta de a mari productivitatea, unele firme prestatoare de servicii incearca sa adopte pe cat posibil procese continue. In prestarea serviciilor, clientul este implicat direct, calitatea avand un rol determinant.
Atat activitatile de productie, cat si cele prestatoare de servicii necesita o programare adecvata. Programarea este o parte componenta a gestiunii productiei, care implica specificarea tuturor operatiilor de realizat si desfasurarea lor in timp. Ea mareste nivelul de eficienta si calitatea serviciilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.