Globalizare si regionalizare

Trimis la data: 2010-05-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 50
Nota: 5.82 / 10
Downloads: 78
Autor: Augusta Stefan
Dimensiune: 65kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Realizarea unui curs cu titlul "Globalizare si regionalizare" s-a dovedit inca de la inceput o provocare. Motivele sunt numeroase: cele doua cuvinte se repeta aproape obsesiv in literatura de specialitate a ultimilor ani. Carti, articole, comunicari la conferinte stiintifice .... nenumarate lucrari in care autori renumiti isi spun parerea referitoare la procesul de globalizare si la cel de regionalizare.Principala problema in momentul in care trebuie sa predai studentilor o disciplina cu acest nume este cea a selectiei: care sunt cele mai avizate pareri, care sunt cele mai competente opinii in domeniu?

Cursuri similare:

Pentru ca un curs trebuie sa transmita informatie, sa spuna lucruri necontroversate, despre un subiect extrem de controversat.
In plus, pentru a scrie un curs de autor, trebuie sa spui ceva nou: se poate spune oare ceva nou despre globalizare si regionalizare? Cu siguranta da. Dar este oare important pentru studenti sa afle o opinie anume despre acest subiect, sau, dimpotriva este bine sa afle cat mai multe opinii pentru a-si forma in final propria parere?

Iata cateva dintre motivele care au dus la actuala structura, mai putin obisnuita a cursului de Globalizare si regionalizare. Fiecare capitol este tratat pe baza unei bibliografii specifice, considerata relevanta pentru tema respectiva. Coerenta este asigurata prin succesiunea - logica, spunem noi - a capitolelor, precum si prin comentariile de la inceputul sau sfarsitul fiecarei teme.

Parcurgerea acestui curs trebuie sa asigure in primul rand insusirea catorva concepte fundamentale pentru fiecare viitor economist. Dar, cel putin la fel de important este ca fiecare dintre cititori sa perceapa deschiderea intelectuala pe care o presupune o asemenea disciplina. Practic, fiecare referinta bibliografica, intregul curs se vrea un indemn la lectura.

Intensificarea globalizarii constituie trasatura fundamentala a economiei mondiale la inceputul secolului XXI. Ea se caracterizeaza prin accentuarea tendintei de reducere si eliminare a barierelor dintre economiile nationale, precum si amplificarea legaturilor dintre aceste economii. Desi este unul dintre cei mai utilizati termeni in literatura de specialitate, nu se poate spune ca exista o definitie general acceptata.

Una dintre cele mai cunoscute este definitia Bancii Mondiale:
Globalizarea se refera la faptul observabil ca in ultimii ani o parte din ce in ce mai mare a activitatii economice la nivel mondial se deruleaza intre persoane si firme din tari diferite.

Formele globalizarii
Aceasta crestere a activitatii economice in afara granitelor a luat diferite forme:Comertul international - o parte din ce in ce mai mare a bunurilor si serviciilor consumate provin din importuri. In domeniul relatiilor financiare externe, procesul de globalizare se oglindeste asadar in cresterea mai rapida a comertului international fata de productia mondiala. In perioada 1950 - 1994, comertul international a crescut de 14 ori, in timp ce productia mondiala a sporit de 5,5 ori. Dinamica rapida a comertului international constituie o consecinta a adancirii diviziunii internationale a muncii, a liberalizarii accesului pe pietele externe de bunuri si servicii si a progresului tehnici in domeniul transporturilor si telecomunicatiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.