Globalizarea si actiunile umanitare

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Ionescu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Afacerile umanitare, in particular ajutoarele de urgenta pentru populatiile victime ale catastrofelor naturale sau conflictelor armate, tin un loc crescand in politicile internationale. Ele au devenit o componenta a diplomatiei si chiar o strategie a tarilor occidentale. Ele n-au fost niciodata atat de dezbatute la Natiunile Unite, in sanul parlamentelor nationale si in media. Ele joaca in mod egal un rol primordial in activitatile operationale ale ONU, in timp ce nenumarate organizatii non-guvernamentale (ONG) participa alaturi de Societatile nationale ale Crucii Rosii sau ale Comitetului International al Crucii Rosii.

Cursuri similare:

Spatiul umanitar este astazi foarte extins. In 1994, in urma genocitului ruandez, se numarau in regiunea Goma nu mai putin de 8 organizatii ale Natiunilor Unite si in jur de 200 ONG, fara a vorbi de instantele reprezentand Uniunea Europeana si tarile donatoare. Si ce sa mai zici de eruptia organizatiilor de ajutor in ex-Republica iugoslava a Macedoniei si Albania in timpul interventiei umanitare a NATO impotriva Serbiei. Nu se mai iau in calcul astazi organismele private, departamentele academice, institutiile de formare si cercetare. Intreprinderile transnationale se regasesc aici pentru ca ele A© sponsorizeaza A>> din ce in ce mai mult acest gen de activitati.

Reursele pe care Uniunea Europeana si guvernele le consacra ajutoarelor umanitare nu inceteaza sa creasca, in timp ce asistenta publica la dezvoltare se declina. Raporturile Nord-Sud sunt de acum inainte percepute in termeni umanitari, ca si cum caritatea ar trebui sa-si asume toate desordinele planetei. Imaginea copilului suferind de foame sau cu un membru amputat din cauza unei mine atrage atentia opiniei publice pana in punctul de a acoperi asistenta de care parintii sai au nevoie pentru a-si asuma functia protectoare. In plus, angajamentele umanitare de urgenta au mai multa sustinere decat eforturile de prevenire, chiar in cazul foametei, care sunt totusi previzibile cu multe luni inainte. Foametea care afecteaza Etiopia este o noua expresie a acestei realitati.

Aceasta expansiune a spatiului umanitar este ingrijoratoare. Ea nu reflecta numai agravarea situatiilor ingrijoratoare cerand mobilizarea comunitatii internationale, ci traduce de asemenea o schimbare de orientare ideologica si politica a tarilor bogate cu privire la mizeria din Sud. Dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost larg recunoscut ca puterile publice ar trebui sa joace un rol decisiv in reglarea societatilor stapanind dinamica sistemului capitalist.

Guvernele, si nu asociatiile caritabile, aveau ca functie sa protejeze oamenii lipsiti. Trebuiau in particular sa incerce sa preintampine aceste lipsuri ale muncitorilor si familiilor lor impotriva riscurilor vietii profesionale, bolilor, accidentelor, somajului si imbatranirii. In 1945, Cartea Natiunilor Unite a conferit acestui model politic si social o valoare universala.

La inceputul razboiului rece, dupa ce au luat masura foamei si a mizeriei care domnea in Europa, guvernul american a lansat planul Marshall. Acest program de ajutor nu avea ca scop sa ofere asistenta umanitara in Europa, ci sa accelereze reconstructia ei economica si sociala, trecand peste amenintarea sovietica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.