Globalizarea si orasul

Trimis la data: 2010-08-20 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 90 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Andreas Danc Dimensiune: 100kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza economica nu a acordat decat o importanta marginala dimensiunii spatiale datorita dificultatilor metodologice. Cateva modele mai vechi au fost insa imbogatite pentru a integra dimensiunea spatiala. Cum s-a realizat aceasta si pe ce considerente ?Dintotdeauna, stiinta economica a cautat sa se articuleze cat mai coerent in ansamblul celorlalte stiinte sociale : psihologia, sociologia sau istoria.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Astfel au inceput sa fie luate in calcul dimensiuni noi ale fenomenelor economice cum ar fi credintele oamenilor, institutiile (nu doar economice) sau chiar timpul, cu o dubla motivatie:In primul rand, a crescut numarul factorilor extraeconomici ce au influenta asupra sferei economice si care trebuie luati in calcul, cel putin cu titlu de parametri exogeni, desi s-ar putea ajunge la o simplificare prea mare.In al doilea rand, metoda economica de explicare a fenomenelor ar putea fi imprumutata si altor stiinte sociale, astfel incat sa se realizeze un cadru analitic unificat. Dar astfel s-ar ajunge la un adevarat "imperialism exercitat de stiinta economica" ( J F Thisse, B Walliser, 1998 )1.

Stiinta sociala cea mai apropiata se pare ca a fost geografia umana, care a condus la luarea in considerare a dimensiunii spatiale a fenomenelor economice. Spatiul prezinta caracteristici eterogene si atipice, fiind mai usor de perceput dar din ce in ce mai greu de valorificat.Daca in trecut spatiul reprezenta o resursa la indemana, cresterea populatiei si diversificarea activitatilor l-au transformat intr-o resursa rara, spre deosebire de timp care "castiga teren" mai ales prin marirea vitezelor cu care se desfasoara procesele ca urmare a progreselor inregistrate in domeniul serviciilor de telecomunicatii.

Spatiul este un substrat incontestabil si structurat al oricarei activitati economice, find necesara introducerea lui in calcul.
Emergenta structurilor geografice specifice, a oraselor, poate fi explicata prin metodologia economica dincolo de comportamentele individuale ale agentilor economici.Daca spatiul a retinut atentia parintilor fondatori ai teoriei economice (Ponsard, 1983)AC, contributiile ulterioare legate de acest subiect sunt modeste si dispersate in gandirea economica. Cele mai multe modele economice sugereaza ca spatiul, distanta, localizarea nu au decat o influenta marginala asupra functionarii economiei.

Modelele economice existente au fost modificate sau completate in scopul integrarii dimensiunii spatiale mai intai in ceea ce priveste alegerea individuala si apoi si cu privire la interactiunile colective.Astfel au fost retinute cinci filiere de reflexie desi in contributiile recente exista tendinta combinarii lor.

Sa presupunem ca exista un cadru geografic dat. Daca intervin mai intai alegeri de ordin economic, alegerea de localizare se studiaza in umbra conditiilor economice prestabilite. Cele doua tipuri de alegere sunt simultane cand bunurile sunt deja localizate. Activitatile economice se afla la originea externalitatilor pozitive datorate proximitatii, dar ele sunt constranse totusi de cantitatea limitata de teren disponibil.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.