Glucide

Trimis la data: 2010-02-02
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela ioanid
Dimensiune: 539kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Glucidele, numite si zaharuri, sunt o clasa importanta de substante naturale care se intalnesc in toate organismele vii. Cu exceptia unor derivati azotati, glucidele sunt substante ternare, formate din C, H si O. La majoritatea glucidelor, O si H se gasesc in acelasi raport ca in molecula apei.
Glucidele participa in proportie de peste 50% din materia uscata la constructia majoritatii organismelor vegetale, ocupand din punct de vedere cantitativ locul de frunte printre substantele organice vegetale.

Cursuri similare:

Glucidele participa in proportie de peste 50% din materia uscata la constructia majoritatii organismelor vegetale, ocupand din punct de vedere cantitativ locul de frunte printre substantele organice vegetale. In comparatie cu organismele vegetale, cantitatea de glucide din organismele animale este mica, totusi pentru om si animale importanta lor biologica este foarte mare, ele reprezentand principala sursa energetica. Glucidele furnizeaza 50 - 60% din energia totala produsa in organismele animale.

Multe glucide complexe joaca un rol structural important, intrand in constitutia peretilor celulari ai plantelor si bacteriilor. Adesea, in tesuturile animale, glucidele se gasesc in combinatie cu proteinele.
Sub aspect structural, glucidele sunt polihidroxialdehide sau polihidroxicetone sau produsi de condensare ai acestora.
Toate zaharurile se impart in doua grupe: zaharuri simple (monozaharide sau monoze) si zaharuri complexe rezultate prin condensarea mai multor monozaharide de acelasi fel sau diferite. Zaharurile complexe la randul lor pot fi oligozaharide (dizaharide, trizaharide etc.) sau polizaharide (amidon, glicogen, substante pectice, celuloza).

Unele zaharuri complexe contin pe langa o componenta glucidica si o componenta neglucidica (mucopolizaharide, glicozizi etc.).
Monozaharidele pot fi privite ca derivati ai polialcoolilor din care se pot forma prin oxidare. Astfel, prin oxidarea glicerolului se pot obtine doua monozaharide - aldehida glicerica si dioxiacetona - care joaca un rol important in metabolismul celulei vii.
Dupa exemplul aldehidei glicerice si a dioxiacetonei, care sunt niste trioze, se observa ca monozaharidele sunt derivati ai polialcoolilor, care contin in molecula lor, pe langa grupele -OH alcoolice, grupa aldehidica -CH=O sau cetonica .

In functie de una sau alta din aceste grupe care exista in molecula sa, monozaharidul se numeste aldoza sau cetoza. Ca urmare, aldehida glicerica este o aldoza, sau mai exact o aldotrioza, iar dioxiacetona, o cetotrioza.
Asemanator obtinerii aldehidei glicerice si dioxiacetonei prin oxidarea unui alcool cu trei atomi de carbon, in cazul oxidarii unui polialcool se poate obtine monozaharidul cu numarul de atomi de carbon corespunzator acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.