Grupul generator - motor Ward-Leonard

Trimis la data: 2010-12-03
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia Nastasescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Notiuni introductive
Grupul Ward-Leonard a fost utilizat pe scara larga pentru actionarile cu motor de curent continuu care necesitau o turatie variabila in domenii largi precum si schimbari de sens. A devenit clasic odata cu progresul electronicii de putere, sistemul fiind inlocuit cu motor de c.c. alimentat de la redresor comandat cu tiristoare sau tranzistoare de putere.

Cursuri similare:

Dupa cum se poate observa din figura sistemul consta din urmatoarele elemente principale:
-generatorul de c.c.-Gc.c.;
-motorul de c.c.-Mc.c.;
-motorul de antrenare al generatorului, in acest caz asincron-M.a.;
-sursa de c.c. pentru alimentarea excitatiei generatorului si motorului de c.c. care poate fi tot o masina de curent continuu de putere mai mica;

Pornirea lenta- se realizeaza prin variatia fluxului generatorului pana la valoarea nominala, deci a tensiunii si implicit a turatiei motorului.Motorul porneste pe caracteristica artificiala de tensiune, ajungand la flux nominal pe caracteristica naturala a sistemului. In continuare se poate modifica viteza prin scaderea fluxului de excitatie a motorului cu ajutorul reostatului Rm.

Pornirea rapida- se fixeaza reostatul de excitatie al generatorului pe valoarea corespunzatoare obtinerii tensiunii nominale a motorului,dupa care se inchide circuitul de excitatie al generatorului pentru pornirea in sensul dorit. Tensiunea generatorului va creste exponential cu constanta de timp a circuitului de excitatie a generatorului, Tg=Lg/Rg;Eg=Egn(1-e-t/Te). Motorul va porni brusc si fara socuri.

Franarea rapida- se realizeaza prin deschiderea contactului circuitului de excitatie al generatorului, motorul de c.c. se transforma in generator, generatorul de c.c. in motor, iar motorul asincron in generator asincron , avand loc o franare cu recuperare a energiei.Pentru descarcarea energiei din campul magnetic al bobinei de excitatie se pune in paralel cu aceasta o rezistenta de descarcare, Rd.

Aparatele de masura se vor alege corespunzator datelor masinilor, care sunt urmatoarele; Ma1-motor asincron cu rotorul in scc
Pn=1,5kW; D/Y:220/380V; 6,2/3,6A; cosfi=0,81;
Gcc.: Un=110V; In=20A; Pn=1,7kW; n=1450rpm;
Mcc.: Un=110V; In=39,2A; Pn=3,5kW; n=3000rpm; Ra=0,07ohm; Rpol.aux.=0,04ohm; Rderiv.=103ohm; Rserie=0,01ohm; a=2 cai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.