Grupul mic

Trimis la data: 2010-09-26 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nicoleta_A Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Grupul mic este unul din nivelurile in care concluziile simtului comun si cele date de demersul stiintific difera substantial. Analizei simtului comun ii scapa procesualitatea si dinamica de grup, acesta nu constientizeaza grupul in ansamblul sau (Kelly, 1992). Atunci cand vorbim despre grup, nu ne limitam la o simpla asociere de persoane ci trebuie sa tinem seama de o serie de caracteristici ale acestei asocieri. Richard Cherrington enumera aceste caracteristici:
Referate similare: Nu exista cursuri similare

De ce se formeaza grupurile? Aceasta intrebare i-a animat pe psihologii sociali de la chiar aparitia acestei discipine. Ne amintim ca unul din primele raspunsuri a fost dat de McDougall (1908) prin elaborarea conceptului de instinct gregar. Vom trece in revista in cele ce urmeaza cateva din raspunsurile oferite pana in prezent de studiile de psihologie sociala.

1. Atingerea unor scopuri complexe, realizarea unor sarcini dificile, imposibile pentru membrii grupului luati separat.
Urmand acestui motiv de structurare a grupurilor, apar grupurile de munca, grupurile centrate pe rezolvarea unui set de probleme, grupurile legislative.

Unul din studiile ce sustine formarea grupurilor in vederea atingerii unui scop comun este cel realizat de Sherif (1966). A fost un experiment de teren, realizat intr-o tabara de vara in care subiectii au fost baieti cu varste cuprinse intre 11-12 ani. Initial, grupurile erau independente, membrii unuia dintre acestea nu stiau de existenta celorlalti. Pentru a stimula dezvoltarea grupurilor, experimentatorii le-au cerut subiectilor din cele doua grupuri sa realizeze sarcini dificile, care puteau fi realizate doar de grup - sa transporte obiecte grele (ex. o canoe la apa), sa curete si sa amenajeze plaja pentru a putea fi folosita.

Foarte curand, fiecare grup si-a ales un nume, au evoluat spre ceea ce putem numi un grup. Si-au dezvoltat roluri, norme, paternuri de comportament specifice fiecarui grup.
Odata grupurile stabilite, experimentatorii le-au pus in contact unul cu celalalt si le-au implicat in diverse forme de competitie (turnee de jocuri care se finalizau prin acordarea de premii pentru invingatori). Subiectii nu numai ca s-au angajat in aceste forme de competitie, dar curand conflictul s-a extins inafara acestor competitii (turnee organizate).Subiectii se angajau in altercatii, faceau incursiuni distructive unul in tabara celuilalt.

Autorii descriu comportamentul grupurilor in acest punct ca fiind similar unor bande de cartier.Au fost facute mai multe incercari de a reduce conflictul dintre grupuri, subiectii fiind implicati in activitati comune: excursii, urmarirea unor filme, participarea la dezbateri pe teme religioase/morale, a fost introdus un al treilea grup, prezentat ca inamic comun al celor doua grupuri. Aceste strategii s-au dovedit insa a fi ineficiente, conflictele continuand sa se manifeste.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.