Guvernul Romaniei

Trimis la data: 2010-03-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Laura Fleica
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Guvernul Romaniei este organizat si functioneaza in baza Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor , modificata si completata prin O.U.G. nr. 64/2003 si Legea nr. 23/2004 . Conform Constitutiei, "Guvernul, potrivit programului sau de guvernare, acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice". Guvernul are, totodata, si sarcina de conducere generala a administratiei publice, in calitatea sa de autoritate centrala cu competenta materiala generala. Aceasta atributie presupune existenta unor raporturi de drept administrativ intre Guvern si celelalte autoritati publice.

Cursuri similare:

Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministri, ministri-delegati, cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru, prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru acordarea votului de incredere. Desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru este de competenta Presedintelui Romaniei, in urma consultarii partidului care a dobandit majoritatea absoluta in Parlament.

In cazul in care nu exista un asemenea partid, desemnarea se va face in urma consultarii cu toate partidele politice parlamentare. Candidatul la functia de prim-ministru are consultari politice cu partidul sau gruparea de partide politice care a sustinut desemnarea sa, in vederea alcatuirii noului Guvern si a programului de guvernare. Candidatul la functia de prim-ministru are 10 zile la dispozitie pentru negocierea listei ministeriabililor, cat si pentru redactarea programului de guvernare. In urmatoarea etapa a procedurii de investitura are loc dezbaterea pentru acordarea votului de incredere.

Programul de guvernare este un document politic, care apartine in exclusivitate Guvernului si care, daca este acceptat, are ca efect acordarea increderii Parlamentului, pentru realizarea obiectivelor cuprinse in acest act. In cazul neacordarii votului de incredere, procedura de investitura se reia. Dupa obtinerea votului de incredere, Presedintele Romaniei numeste Guvernul. Guvernul si primul-ministru vor raspunde politic exclusiv in fata Parlamentului.

Pentru realizarea Programului de guvernare, Guvernul exercita urmatoarele functii: functia de strategie ; functia de reglementare; functia de administrare a proprietatii statului; functia de reprezentare; functia de autoritate de stat. Sedintele Guvernului se convoaca si sunt conduse de primul-ministru. Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului (pe care le si conduce) in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii. Guvernul se intruneste saptamanal sau ori de cate ori este nevoie.

4.2. Atributiile Guvernului
Guvernul exercita conducerea generala a autoritatilor administratiei publice. Ca urmare, Guvernul efectueaza acte de executie si realizeaza conducerea, in ansamblu, a administratiei publice. Guvernul asigura executarea de catre organele administratiei publice a legilor si a celorlalte acte normative, date in aplicarea acestora. Atunci cand se impune, Guvernul poate el insusi sa adopte hotarari (norme obligatorii) pentru executarea unor legi. Guvernul are nu numai obligatia de indrumare, coordonare si control a autoritatilor subordonate pe scara ierarhica, ci si pe aceea de anulare a actelor neconforme cu legea, emise de acestea.

Exercitarea acestui drept este infaptuit de Guvern in mod nemijlocit, dar si prin reprezentantii sai in judete si in municipiul Bucuresti, respectiv prin prefecti, care conduc in teritoriu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale. Exercitarea dreptului de control al Guvernului prin prefecti este limitat numai la activitatea autoritatilor administratiei publice locale autonome alese si la actele emise de aceste autoritati, prefectul avand dreptul sa atace, in instanta de contencios administrativ, orice act pe care il considera ilegal.

Anularea propriu-zisa a actului ilegal, nu este de competenta prefectului, ci numai a instantei de contencios administrativ. Guvernul este cel care are, in primul rand, initiativa legislativa. Elaboreaza proiectele de lege a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.