Hemoragiile

Trimis la data: 2010-08-09
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 236
Autor: Lascar Vlad
Dimensiune: 17kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In cazul hemoragiilor interne, pot fi prezente mai multe situatii:
Sangele se poate acumula in cavitati preexistente. Exemple: hemotorax (sange in cutia toracica); hemartroza (sange intr-o articulatie).
Hemoragia are loc intr-un organ, de unde sangele este eliminat pe cale naturala (poarta denumirea de hemoragie exteriorizata). Exemple: epistaxis (sange eliminat pe nas); hematemeza (sange eliminat pe gura, provenit din stomac; in acest caz sangele are aspect de "zat de cafea"); hemoptizie (sange eliminat pe gura, provenit din plamani; in acest caz sangele are aspect aerat); melena (sange eliminat prin materiile fecale, acestea avand culoare neagra-luciosa);

Cursuri similare:

Hemostaza poate fi:spontana: se instaleaza prin interventia mecanismelor de autoaparare ale organismului (vasoconstrictie; coagulare) care duc la formarea trombusului (cheagul sangvin). Aceasta poate fi stimulata prin administrarea medicamentelor hemostatice si aplicarea locala a unor substante hemostatice (vitamina K; Adrenostazin; Gelaspor; gheata).

Provizorie: reprezinta oprirea temporara a hemoragiei. Este metoda specifica de prim ajutor in cazul hemoragiilor.definitiva: reprezinta oprirea definitiva a hemoragiei. De obicei, se efectueaza la nivelul unui serviciu medical. Metode utilizate: ligatura vaselor; sutura vaselor; cauterizarea chimica (cu nitrat de argint) sau termica (cu electrocauterul); criochirurgia (azot lichid, care realizeaza o temperatura locala de -1960C).

Daca dupa asigurarea hemostazei provizorii transportul la unitatea sanitara dureaza mai multe ore, la fiecare jumatate de ora se reface hemostaza, indiferent de metoda folosita, pentru a permite irigarea sangvina a tesuturilor situate distal, altfel existand riscul aparitiei unei necroze tisulare.Metode de hemostaza provizorie: compresiune digitala; flexie fortata; aplicarea garoului.

Pentru hemostaza arteriala provizorie:Compresiune digitala:Reguli de executare:este prima interventie, efectuata cu maxima rapiditate
se comprima manual artera lezata, sau daca este posibil artera mare din care provine locul comprimarii este totdeauna proximal de plaga: se palpeaza artera pana se simte pulsul, apoi se apasa puternic pana se opreste sangerarea;comprimarea trebuie facuta in loc accesibil, de preferat pe un plan osos.

Flexie fortata:Se executa cu ajutorul unui "obiect dur" interpus intre segmentele de membru flectate, care exercita o presiune asupra vasului lezat, avand o rezistenta (osul respectiv). Exemple de "obiect dur": rulou de fasa; prosop; portiuni din hainele accidentatului; un corp dur invelit in vata etc.

Initial se executa compresiunea manuala a vasului mare lezat si apoi aceasta metoda de hemostaza provizorie. Aplicarea garoului:Garoul este un tub de cauciuc, de grosime si lungime variabile, care va fi infasurat de 2-3 ori (sau innodat) in jurul membrului accidentat, deasupra leziunii (deci proximal de plaga).Accidente care pot apare prin aplicarea garoului:

Cianozarea zonei distale: garoul este prea strans, provocand staza venoasa, putandu-se ajunge pana la gangrenarea membrului respective.
Aparitia de dureri vii, insuportabile: s-a produs comprimarea nervilor, care poate fi generatoare de soc grav, sau paralizii definitive.
Dilatarea foarte mare a vaselor sangvine, caz in care la scoaterea garoului se poate instala o scadere brusca a tensiunii arteriale (cunoscuta sub denumirea de socul degarotatilor) care poate fi letala
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.