Hidrocoloizi

Trimis la data: 2010-04-16 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paula_O Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hidrocoloizii sunt polimeri macromoleculari, liniari sau ramificati, care se disperseaza sau se dizolva in apa, formand solutii vascoase (agenti de ingrosare) sau geluri (agenti de gelificare).
Ei prezinta si alte proprietati functionale importante pentru industria alimentara.
Hidrocoloizii naturali sunt de natura glucidica sau proteica.
Hidrocoloizii de natura glucidica (poliglucide) utilizati in industria alimentara sunt:
• amidonul
Referate similare: Hidrocoloizi

Coloizii de natura poliglucidica cu exceptia amidonului se mai numesc gume. Doar un numar redus de gume sunt omogene din punct de vedere structural, majoritatea fiind formate din mai multi monomeri cum ar fi: glucoza, galactoza, manoza, acizi hexuronici si pentoze.
Proprietatile fizice si functionale ale gumelor depind de structura si de compozitia lor, respectiv de tipul, localizarea si gradul de substitutie al gruparilor functionale, de gradul de ramificare, polimerizare si de conformatia structurala a polimerului (helix, micelara, banda retea).

O influenta majora o au si legaturile necovalente de asociere, intra- si intermoleculare.Gumele sunt solubile sau dispersabile in apa. Uneori pentru dizolvarea lor completa este necesara o agitare viguroasa sau cresterea temperaturii. Datorita configuratiei lor speciale, a posibilitatilor de formare de legaturi intra si intermoleculare, gumele sunt capabile sa reduca mobilitatea apei si deci cresterea vascozitatii sistemelor ce le contin. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea gumelor (tragacanth, agar, karaya) ca agenti de ingrosare.

In anumite conditii unele gume sufera in solutii asocieri intermoleculare prin care anumite zone ale lanturilor polimerilor se cupleaza, formand zone de jonctiune care in final conduc la formarea unei retele tridimensionale sub forma de gel (carrageenan, alginat, pectina). Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea lor ca agenti de gelifiere.Unii hidrocoloizi pot forma filme, fapt pentru care sunt utilizati ca agenti de acoperire, de microincapsulare, stabilizatori ai emulsiilor sau spumelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.