Hidrologia uscatului

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 148
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 24
Autor: Robert Toparcea
Dimensiune: 10303kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Apele continentale reprezinta o componenta importanta a mediului inconjurator prin formele diferite de existenta si de repartitie teritoriala si mai ales, pentru posibilitatile largi de valorificare. Apa inseamna viata deoarece se gaseste in proportii insemnate in toate organismele vii si intretine in mod nemijlocit acest miracol al Planetei noastre. Apa se consuma pentru intretinerea vietii, este materie prima pentru industrie, mijloc de reglare a temperaturii agregatelor, sursa de energii, cale de transport, mijloc de agrement, element al salubritatii generale etc.

Cursuri similare:

In natura, apa reprezinta principalul aspect modelator al scoartei terestre, respectiv factorul care, alaturi de celelalte componente ale mediului geografic, confera peisajelor o atat de mare diversitate de tipuri si forme.Aceasta implicare complexa a apei in toate procesele naturale si in contextul diversificat al activitatilor antropice, economice si sociale a constituit o premiza inerenta pentru aparitia si dezvoltarea stiintelor hidrologice, intre care HIDROLOGIA USCATULUI ocupa un loc deosebit.

Cerintele tot mai mari de apa ale comunitatilor omenesti au imprimat un impuls deosebit cercetarilor hidrologice si au impus o mare diversitate ale specializarilor in domenii, cu valente teoretice si practice.Cursul privind HIDROLOGIA USCATULUI se adreseaza in primul rand studentilor facultatilor de geografie, geologie, biologie - geografie, geografie - istorie, geografie si o limba straina, dar si specialistilor din domeniul gospodaririi apelor si amenajarii teritoriului.

Lucrarea isi propune o abordare teoretica si practica a fenomenelor si proceselor hidrologice. Pentru prezentarea principiilor generale, teoretice ale Hidrologiei uscatului au fost valorificate sau actualizate informatiile existente in literatura de specialitate trecute prin filtrul unei experiente de aproape 40 de ani, lucrati in domeniu, de catre autor.

La randul lor, elementele practice, aplicative sunt preluate cu precadere din activitati curente de gospodarire a apelor, aflate in curs de integrare in prevederile Directivei 200/60 E.C. a Uniunii Europene care se implementeaza la ora actuala. Multe aspecte hidrologice practice urmeaza a fi prezentate, mai pe larg, intr-un Caiet de lucrari practice a carui elaborare se afla in atentia autorului.

Apa reprezinta o componenta primara a planetei denumita Pamant (Terra), alaturi de aer si de scoarta terestra. Datorita faptului ca cele trei componente prezinta continuitate pe planeta, iar aceasta are forma generala a unei sfere, aceasta denumire s-a transmis si la cele 3 invelisuri: Litosfera, Hidrosfera, Atmosfera. Aceeasi repartitie cvasitotala o prezinta si alte componente derivate ale Pamantului, cum ar putea fi vietuitoarele - Biosfera.

Prin coexistarea celor patru invelisuri exista, evident, si puternice legaturi de interdependenta intre acestea. In ceea ce priveste Hidrosfera, legaturile acestui invelis cu celelalte sunt mai puternice si aceasta se datoreaza unor proprietati speciale ale acestui element.
In primul rand apa exista in natura sub toate cele trei stari de agregare: lichida, gazoasa (vapori de apa) si solida (gheata si zapada). Aceasta face ca apa sa prezinta mai multe valente de interpatrundere cu celelalte invelisuri.

Poate numai vietuitoarele (Biosfera), datorita posibilitatilor largi de adaptare si de organizare a formelor si dimensiunilor, sa prezinte astfel de valente largi de aprehensiune cu celelalte elemente ale Terrei, dar nu depaseste totusi posibilitatile apei. De exemplu, in tinuturile foarte reci (polare), apa ocupa calote uriase de gheata, in timp ce organismele aproape lipsesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.