High Performance Liquid Chromatography

Trimis la data: 2014-02-24
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ana01
Dimensiune: 1921kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cromatografia de lichide de inalta performanta (HPLC) acopera azi, in proportie aproximativ 80%, analiza substantelor moleculare: organice, organo-metalice si anorganice inclusiv compusii foarte polari sau labili termic precum si compusii cu masa moleculara ridicata (naturali sau sintetici).

Cursuri similare:

Cuplajul cu spectrometria de masa a transformat, in ultimul timp, aceasta metoda in principalul mijloc de analiza a compusilor moleculari naturali sau sintetici, constituind unul din pilonii pe care se sprijina chimia sintetica actuala si pe care s-a dezvoltat biochimia si biotehnologia moderna.

Metoda constituie o evolutie a unei metode mai vechi, cromatografia pe coloana clasica, care servea in primul rand la izolarea preparativa a compusilor naturali.Prin introducerea pompelor si in consecinta, lucrandu-se la presiuni tot mai ridicate (200 atm), dezvoltarea unor faze stationare performante, de dimensiuni tot mai mici (recent constituite din granule de faze stationare sferice, cu diametre 2 - 5 A"m), in coloane tot mai scurte (3 -10 cm) s-a ajuns, incepand cu anul 1969, la configuratia actuala.

Pompa este considerata una dintre cele mai importante componente ale HPLC deoarece permite realizarea unui debit constant al eluentului prin intreg sistemul: injector, coloana, detector marind deosebit de mult viteza separarii.

Intr-un cromatograf de lichide pot exista una sau mai multe pompe, fiecare furnizand o presiune care poate atinge 20.000 kPa (cca. 200 atm). Presiunea deosebita este necesara deoarece coloana are o umplutura de finete mare si, in lipsa presiunii, debitul ar fi nepractic de mic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.