Identificare si limitarea poluarii mediului din surse industriale

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Florenta Costinesti
Dimensiune: 208kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Baza pentru fixarea nivelurilor pe care le consideram acceptabile pentru concentratiile in aer ale poluantilor o constituie observatiile privind aspectele adverse ale noxelor asupra omului. Pot fi luate in considerare si alte limite pentru puritatea aerului cum ar fi cele care garanteaza protectia florei sau a faunei sau a unor materiale.
Expunerile la poluantii aerului pot fi de doua feluri: expuneri de scurta durata si expuneri de lunga durata. Limita superioara pe care trebuie s-o pretindem concentratiei in atmosfera a poluantilor este cea corespunzatoare absentei oricaror efecte adverse.

Cursuri similare:

Sursele de poluare pot fi izolate sau concentrate pe un anumit teritoriu. Cantitatile de agenti nocivi variaza de la o sursa la alta.
Dispersia acestor agenti a fost studiata, iar pe baza cercetarilor facute si a rezultatelor obtinute, s-au stabilite diferit legi si formule pentru calculul concentratiei substantelor poluante.
Gradul de concentratie a poluantilor care se gasesc in gazele industriale, in aceleasi conditii in fiecare punct din proximitatea sursei depinde de inaltimea de degajare a acesteia. Cu cat sursa este mai inalta cu atat concentratia poluantului este mai redusa.

Inaltimea sursei nu numai ca reduce concentratia poluantilor dar indeparteaza si inceputul zonei de impurificare. Datorita acestui fapt s-ar parea ca inaltimea sursei si pozitia acesteia sunt suficiente pentru a rezolva problema poluarii atmosferei prin reducerea concentratiei la limitele admisibile. Acest lucru nu este totusi suficient, deoarece datorita conditiilor meteorologice curentii de aer transporta poluantii in zone mai departate fata de sursa creand mari probleme.

Nu a fost stabilita o metodologie generala pentru calculul zonei de poluare al atmosferei dupa inaltimea si distanta sursei de poluare.
Relatiile utilizate se bazeaza in general pe cercetari punctuale incluzand anumiti coeficienti cu valori diferite stabiliti functie de modul de abordare al problemei. In realitate insa curentii de aer din atmosfera nu respecta o miscare uniforma si liniara ci au un caracter turbulent. In fluxul turbulent viteza de difuziune a corpurilor straine depaseste de mai multe ori viteza difuziei moleculare. Aceasta se explica prin faptul ca in fluxul turbulent pe langa viteza de baza a amestecarii acestora, exista curenti transversali separati care determina deplasarea volumelor extrem de mici de gaze sau praf dintr-un strat in altul.

Cercetarile au stabilit ca turbulenta atmosferei este legata de suprafata pe care se misca, dependenta concretizata prin stabilirea unui coeficient "s" si distribuirea temperaturii in straturile de aer de la suprafata solului concretizata prin coeficientul "m".
Valorile coeficientului "s" sunt date in tabelul 2 unde se constata ca ele scad in apropierea suprafetei unui teren plan; ele insa cresc pe terenurile cu constructii intrucat turbionarea fluxului de aer la cladiri accelereaza amestecarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.